Actual Lifestyle

Cum a reușit un bărbat condamnat la 5 ani de închisoare să fie pus în libertate

Cum a reușit un bărbat condamnat la 5 ani de închisoare să fie pus în libertate
Infoactual

Tribunalul Maramureș a admis o contestație la executare formulată de un bărbat condamnat la 5 ani de închisoare pentru contrabandă cu țigări și a dispus eliberarea imediată a acestuia.

Încă un caz incredibil. Cum a reușit un bărbat condamnat la 5 ani de închisoare să fie pus în libertate

În cazul unui bărbat, care a fost prins cu trafic de țigări, instanța a aplicat Decizia CCR 176/2022 prin care a fost constatată neconstituționalitatea dispozițiilor art. 270 alin.(3) din Legea nr.86/2006 privind Codul vamal al României care reglementa infracțiunea de contrabandă asimilată. În primă instanță, Judecătoria Baia Mare respinsese contestația la executare.

Condamnatul care a formulat contestația la executare a primit, în 2020, printr-o hotărâre rămasă definitivă în luna iulie a acelui an, o pedeapsă de 5 ani de detenție. El a fost prins în timp ce transporta cu o autoutilitară 27.300 pachete de ţigări, care aveau inscripţia Duty Free. Era vorba de produse accizabile care trebuie plasate sub un regim vamal şi care provin din contrabandă, au menționat anchetatorii, care au calculat că prin această faptă bărbatul a adus bugetului de stat un prejudiciu de peste 317.000 de lei.

Contestația la executare, soluție salvatoare

Cronologic vorbind, după ce Curtea Constituțională a dezincriminat contrabanda asimilată prin decizia 176/2022, bărbatul a formulat o contestație la executare. Aceasta i-a fost respinsă, în iunie 2022, de către Judecătoria Baia Mare, care a motivat că în această speţă nu ar fi incidente efectele deciziei CCR de dezincriminare.

Instanța de fond a arătat că faptele reţinute în sarcina condamnatului continuă să fie incriminate prin dispoziţiile art. 452 alin. 1 lit. h din Codul fiscal, în condiţiile în care obiectul material al faptei este reprezentat de o cantitate de peste 10.000 ţigarete.

Art. 452 alin. 1 lit. h din Codul fiscal: (constituie infracţiune) deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete (…).

Concluzie: Condamnatul a contestat decizia Judecătoriei, iar Tribunalul Maramureș i-a dat dreptate, dispunând punerea în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză.

Ce argumente a adus Tribunalul Maramureș

Tribunalul Maramureș a reţinut că infracţiunea de contrabandă prevăzută de art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal este o infracţiune cu conţinut alternativ, pentru care legea prevede variante alternative ale elementului material al laturii obiective, variante echivalente sub aspectul semnificaţiei lor penale (colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal), potrivit portalului rejust și media de specialitate.

Potrivit dispozițiilor art. 4 al Codului penal, legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.

Constatând că fapta reţinută în sarcina inculpatului nu se regăseşte, sub aspectul elementului material al laturii obiective, în infracţiunea de deţinere în afara antrepozitului fiscal prev. de art. 452 alin. 1 lit. h din Legea 227/2015, Tribunalul, În temeiul art. 4251 alin. 7 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, va admite contestaţia formulată de condamnatul (…) împotriva sentinţei penale nr. (…) din data de 8 iunie 2022 a Judecătoriei Baia Mare, pe care o desfiinţează în totalitate şi, în consecinţă va admite contestaţia la executare formulată de condamnatul (…) deţinut în Penitenciarul Baia Mare, în executarea pedepsei de 5 ani închisoare.

Decizia finală a fost aceasta: Instanța a anulat mandatul de executare a pedepsei închisorii (…) şi dispune încetarea efectelor pedepselor complementare şi accesorii, precum şi toate interdicţiile, incapacitățile şi decăderile decurgând din condamnările amintite. Va dispune punerea în libertate a condamnatului, dacă nu este arestat în altă cauză.

Exact cum am spus anterior, omul a fost salvat de ”clopoțelul” salvator, respectiv contestația de executare. Aceasta s-a dovedit a fi  o ideală ”portiță” juridică, prin care ieșirea din închisoare a fost asigurată și justificată din punct de vedere legal.