Categories: Actual

Cum poți obține 20.000 de lei de la stat? Iată ce pași trebuie să urmezi

Panourile fotovoltaice pot fi instalate cu ajutorul finanțării puse la dispoziție prin intermediul programului „Casa verde” al Administrației Fondului pentru Mediu. Instalatorii vor depune mai întâi cererile, urmând apoi rândul proprietarilor de locuințe.

Cu un buget de 2 miliarde de lei pentru inițiativa „Casa Verde” în acest an, aproape 90.000 de familii ar putea beneficia de acești bani. 90% din costul fiecărei instalații de panouri solare este acoperit de subvenția de stat de 20.000 de lei.

Ce putere vor avea panourile?

Beneficiarul trebuie să contribuie cu ultimele 10%, adică 2.000 de lei. Acordarea sumei de 20.000 de lei pentru fiecare persoană se face în funcție de ordinea în care sunt primite cererile.

Panourile solare finanțate au o capacitate instalată medie de 3 kW, suficientă pentru o locuință cu utilizare obișnuită. Fiecare proprietar va plăti costul suplimentar pentru o putere mai mare, dacă dorește acest lucru.

„O persoană fizică îşi poate instala o putere mai mare de 3 kw, dar cu o contribuţie proprie adăugată. Dacă în urma calculului rezultă că au nevoie de o putere mai mare şi vor 5 kw, 7 kw, atunci vin cu un aport. Contribuţia, dacă vor să suplimenteze puterea, este o negociere pe care fiecare persoană fizică trebuie să o facă cu firma care va instala”, precizează Andrei Antipa, vicepreşedinte AFM, pentru stirileprotv.ro.

Proiectul se află în mai multe etape. Acum, instalatorii se pot înregistra pentru a instala sistemele. Proprietarii de locuințe se vor înscrie apoi; încă nu a fost stabilită o dată. Vor fi opt unități teritoriale, iar înscrierile vor fi deschise pentru fiecare timp de trei zile. Până pe 12 mai, firmele de instalare vor încărca documentele în aplicația web. Apoi, cetățenii care doresc să solicite finanțare vor încărca și ei documentele justificative.

Ce documente sunt necesare?

a) Un act de identitate cu fotografie

b) Certificatul de atestare fiscală dobândit de la ANAF

c) certificatul de atestare fiscală eliberat de primărie pentru impozite și taxe locale.

d) Extrasul din cartea funciară.

e) O copie, dacă este cazul, a cărții funciare comunale.

Posibilitatea de a accesa orice document online este adesea disponibilă, dar nu toate primăriile oferă acest serviciu în cazul certificatului fiscal pentru taxele locale.

„Instalatorii vor trebui să depună o garanţie de participare şi vor avea o garanţie mai extinsă faţă de programul anterior. În funcţie de preferinţe, fiecare beneficiar îşi poate alege un instalator, ori mai apropiat de zonă, ori care are o ofertă comercială şi tehnică mai bună faţă de alţi instalatori”, spune Dan Tudose, specialist panouri fotovoltaice, pentru Pro TV, citată de Click!.

Jalba Claudia Andreea

Recent Posts

Cele mai eficiente metode naturale de tratare a migrenelor

Migrenele sunt simptome debilitante, care îți pot afecta semnificativ calitatea vieții. Din fericire, odată ce…

3 zile ago

Patru lucruri pe care să le știți atunci când alegeți anvelopele

Atunci când decideți să cumpărați un nou set de anvelope pentru mașina dvs., există mai…

3 zile ago

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar anul acesta. Alimentele se scumpesc în perioada Paștelui

Românii cumpără cadouri pentru familie și cei apropiați în perioada Paștelui, iar ciocolata este unul…

4 zile ago

Pensiile vor fi livrate înainte de Paște! Guvernul a aprobat măsura

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern că se va aproba o…

4 zile ago

Belarus afirmă că a prevenit un atac cu drone lansat de Lituania asupra Minskului. Vilniusul respinge acuzațiile

Serviciile secrete din Belarus susțin că au dejucat un atac cu drone asupra Minskului. Acest…

4 zile ago

Fără fonduri pentru tinerii fermieri. Ajutorul va fi reluat abia în 2028

Resursele financiare destinate tinerilor fermieri au fost epuizate. Conform informațiilor disponibile, fondurile au fost consumate…

4 zile ago

This website uses cookies.