Info Actual > Diverse > Cum putem combate stresul? Cercetătorii au realizat o listă cu sfaturi de neratat
Diverse

Cum putem combate stresul? Cercetătorii au realizat o listă cu sfaturi de neratat

Cum putem combate stresul?  Cercetătorii au realizat o listă cu sfaturi de neratat

Stresul a devenit inevitabil în vița cotidiană. Acesta este răspunsul organismului atunci când avem de îndeplinit prea multe activități, când ne confruntăm cu o situație tensionată sau când avem un eveniment important în viața noastră. Cauzele care duc la stres sunt multiple, însă specialiștii spun că acesta poate fi combătut prin intermediul unor mici modificări în rutina zilnică: sport, somn liniștit și alimentație.

Stresul şi lipsa somnului afectează grav organismul uman. Pentru a combate cele două afecțiuni, specialiștii recomandă introducerea în alimentația zilnică carbohidrații complecși care au efect ușor sedativ.

Lygia Alexandrescu a prezentat dieta care te ajută să combați stresul

Alimente cum ar fi: zarzavaturile, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, ciupercile de toate felurile, fructele, semințele, busuiocul, sunt surse bogate de carbohidrați complecși, care au un efect ușor sedativ deoarece cresc secreția de serotonina, neurotransmițătorul care induce somnul. Din copilărie știm cu toții că un pahar cu lapte băut seara, înainte de culcare, este unul dintre cele mai eficiente remedii ale insomniei. Laptele conține triptofan care, prin transformarea sa biochimică în serotonină, induce somnul și previne trezirea precoce.

Salata verde are o reputație foarte bună de luptător împotriva insomniei. Acest lucru se datorează unor substanțe cu structura similară opioidelor care sunt prezente în salata. Așadar, salata verde ar trebui sa facă parte constant din cina zilnică alături de legume, kiwi, nuci si peste. Toate aceste alimente conțin vitamina B3 sau niacin, care este implicată în sinteza serotoninei si promovează un somn odihnitor. Amestecat cu zeama de lămâie, sucul de salată poate fi o băutură delicioasă, care induce în mod efectiv somnul.

Alimente care trebuie evitate cu orice preț de cei care suferă de insomnie: cafeaua, ceaiul negru, cola, alcoolul, nicotina, ciocolata, alimentele condimentate, aditivii alimentari, alimentele conservate, sarea și zahărul în exces. Sensibilitatea la aceste stimulente variază de la o persoană la alta, astfel încât există persoane care ingerează o cantitate nesemnificativă de ciocolata sau de cafea chiar decafeinizată și care nu pot dormi. Alcoolul spre exemplu, este o substanță care afectează calitatea si durata somnului; prin ingerarea acestuia se eliberează adrenalina și se blochează transportul triptofanului spre creier și scade astfel nivelul de serotonină.

Mesele copioase, bogate în proteine, seara la ore târzii, trebuie evitate. Carnea ușoară de ton sau de curcan, laptele, salata verde și pâinea integrala sunt variantele de ales pentru o cină consumată cu minimum 3 ore înainte de ora culcării. Dimpotrivă, mezelurile, cârnații, brânza fermentată, cartofii, spanacul, fasolea uscată, fructele foarte coapte sunt alimente care conțin fie mulți aditivi alimentari, fie tiramina, care acționează ca un neurotransmițător si creste cantitatea de dopamine.

Lygia Alexandrescu spune că hipoglicemia nocturnă provoacă insomnie. Atunci când exista o scădere a nivelului glicemiei, în organism se eliberează substanțe gluco-reglatoare, care stimulează creierul, fapt ce se concretizează în vizite târzii la frigider. Eliminarea acestui fenomen se va face treptat, înlocuind carbohidrații rafinați cu cei complecși care ajută la menținerea glicemiei constante, dar și a senzației de sațietate pe o perioadă mai îndelungata, potrivit Antena 3.