International

Cum s-a ajuns la o soluție în conflictul Putin-Prigojin. Dar s-a ajuns?

prigojin putin sursă foto: antena3.ro
Credit imagine: antena3.ro

Şeful serviciilor secrete britanice (MI6), Richard Moore, cunoscut sub numele de C, a spus că în mod cert Vladimir Putin şi Evgheni Prigojin au încheiat o înţelegere pentru a soluţiona insurgenţa care a dus la marşul trupelor Wagner la Moscova.

„Dacă ne uităm la comportamentul lui Putin în acea zi, Prigojin era trădător la micul dejun, a fost iertat până la cină și apoi, după câteva zile, a fost invitat la ceai. Deci, există unele lucruri pe care chiar șeful MI6 le consideră dificil de interpretat”, a afirmat şeful MI6.

Vladimir Putin a vrut să-şi salveze pielea

Conform lui Moore, Vladimir Putin se afla într-o situaţie primejdioasă, tocmai de aceea a şi acţionat într-un mod necaracteristic şi care l-a făcut să se arate vulnerabil. Astfel, de unde exista așteptarea unei încarcerări a fostului lider Wagner, devenit insurgent în data de 24 iunie 2023, președinte Federației Ruse a ajuns la o înțelegere cu acesta – Evgheni Prigojin a ajuns astfel să fie exilat în Belarus, dar apoi s-a întors la Moscova, pentru o nouă discuție cu președintele.

„Nici măcar nu a ripostat împotriva lui Prigojin. A încheiat un acord pentru a-și salva pielea, folosindu-se de bunele oficii ale liderului din Belarus”, a continuat Moore, referindu-se la măsurile de compromis la care președintele rus și șeful Wagner au reușit în cele din urmă să ajungă.

Totuși, ce ar fi putut să-l amenințe într-atât? Nici măcar șeful MI6 nu este sigur.

„Nici măcar eu nu pot vedea ce e în capul lui Putin. Trebuie să-și fi dat seama că ceva e foarte putred în statul Danemarca – ca să-l citez pe Hamlet – și a trebuit să încheie această înțelegere”, a adăugat el.

Soarta grupului Wagner în prezent

Mercenarilor din grupul Wagner, care au luptat luni întregi pentru a prelua stăpânirea orașului Bahmut din Ucraina, li se schimbă conducerea. Vladimir Putin a declarat că va crea un cadru juridic potrivit pentru această grupare, astfel încât ea să existe și din punctul de vedere al legislației rusești.

După mișcarea de revoltă de la finalul lunii iunie, trupele Wagner au părăsit Ucraina, pe baza informațiilor de care dispun serviciile secrete britanice.

Astfel, declară Moore, mercenarii „nu par să fie angajați în Ucraina”. Pe de altă parte, „se pare că există elemente ale acestora în Belarus”, a declarat șeful MI6, conform Digi24. La Minsk, sute de vehicule i-au transportat pe membrii grupării paramilitare care au ales să se stabilească acolo. Se pare că Vladimir Putin le-a oferit trei scenarii mercenarilor insurgenți: întoarcerea acasă, plecarea în Belarus și rămânerea în rândul forțelor armate ruse (din postura de „voluntari”), în totală subordonare lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, oficialii împotriva cărora Evgheni Prigojin s-a răsculat.