Diverse

Cum s-a produs o eroare judiciară uriașă, într-o țară europeană, în baza căreia un bărbat a stat 14 ani la închisoare fără vină

Cum s-a produs o eroare judiciară uriașă, într-o țară europeană, în baza căreia un bărbat a stat 14 ani la închisoare fără vină

Peste tot în lume au loc nedreptăți. Justiția este oarbă. Nu mai are cine să distingă binele de rău sau adevărul de falsitate. Orgoliu, ego, mândria a atins apogeul inclusiv în rândul judecătorilor care mai mult ca niciodată își fac de cap, creând propriile legi și oferind verdicte incredibile și inimaginabile în unele cazuri. Cam despre aceasta este vorba și în povestea despre care vom vorbi, în continuare, la Infoactual.

Cum s-a produs o eroare judiciară uriașă, într-o țară europeană, în baza căreia un bărbat a stat 14 ani la închisoare fără vină

De această dată, întâmplarea nefericită a avut loc în Olanda, o țară europeană, unde legile multicolore funcționau foarte bine, cândva. Protagonistul principal al poveștii este Rob B., un olandez care acum are onorabila vârstă de 64 de ani. El a stat închis timp de 14 ani, după ce a fost condamnat, în urmă cu 20 de ani pentru că și-a ucis iubita. De curând, bărbatul a fost declarat nevinovat de un tribunal din Arnhem – Olanda.

Cum s-au derulat faptele

Bărbatul olandez a fost trimis în judecată după ce, în anul 2000, iubita sa a fost găsită moartă, cu gâtul tăiat. Devenit principalul suspect, iubitul femeii, cu un istoric de probleme mentale, a fost trimis în judecată și condamnat, stând în închisoare 14 ani.

Cronologic, în 2004, Rob B. a fost condamnat pentru crimă de către tribunalul districtual Den Bosch și, în apel, condamnat la 10 ani de tratament psihiatric obligatoriu (TBS). TBS-ul său s-a încheiat în 2017, dar locuiește în continuare într-o clinică de psihiatrie.

În anul 2016, după ce avocatul bărbatului a făcut recurs la Curtea Supremă, o nouă evaluare a fost efectuată de Institutul Criminalistic din Țările de Jos. Procurorii s-au convins că moartea victimei a fost o sinucidere și au cerut instanței revizuirea sentinței.

Nu mai există indicii concrete și convingătoare că suspectul ar fi fost implicat”, au decis noii judecători.

O amprentă pe viață

Bărbatul, care a fost condamnat inclusiv la 10 ani de tratament psihiatric obligatoriu și-a încheiat, între timp, tratamentul, dar locuiește, în continuare, într-o clinică de psihiatrie, pentru că, deja, acesta s-a obișnuit cu traiul în comunitatea de acolo.

E foarte fericit. În sfârșit s-a terminat”, a declarat avocatul bărbatului, Pieter van der Kruijs, pentru postul NOS.

Un caz de nedreptate a schimbat o viață și a conturat un alt destin, pe care bărbatul olandez îl acceptă, acum, resemnat.