Lifestyle

Cum să ai grijă de suflet și trup în timpul Postului! Cinci activități obligatorii

Cum să ai grijă de suflet și trup în timpul Postului! Cinci activități obligatorii

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este pe cale să înceapă. Prima zi de restricții și rugăciune este 12 iunie, iar această perioadă de căință și curățire spirituală durează până pe 29 iunie.

Chiar dacă este semnificativ mai scurt decât postul de patruzeci de zile dinaintea Paștelui, el are același rol purificator și trebuie să fie luat la fel de în serios de către credincioși. Chiar dacă restricțiile de ordin alimentar sunt primele la care ne gândim în cazul unor astfel de perioade, duhovnicii atrag atenția asupra faptului că sufletul rămâne cel mai important.

„Să postim post primit, bine plăcut lui Dumnezeu: postul cel adevărat este înstrăinarea de răutate, înfrânarea limbii, lepădarea mâniei, depărtarea de pofte, de clevetire, de minciună şi de jurământ mincinos. Lipsa acestora este postul cel adevărat şi bine primit”, este propovăduit în Vecernia de luni.

Cum să scoatem ce e mai bun din post

În afara îndepărtării de toate conflictele și încercarea de a îmbrățișa iertarea și înțelegerea față de cei din jurul nostru, este recomandat să păstrăm o anumită sobrietate de-a lungul acestor 17 zile. Astfel, cel mai bine este să ne înfrânăm de la petreceri, joc și dans, pentru a ne dedica tot timpul încercării de a deveni o versiune mai bună a noastră.

În afara introspecției, rugăciunea este o recomandare specifică tuturor posturilor. Pentru Sfinții Petru și Pavel, există chiar rugăciuni dedicate, precum cea pe care o redăm mai jos:

„Pe Voi, Apostoli slăviți ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră.

Acolo, în împărăția lui Dumnezeu, va bucurați de vederea Lui în slavă cerească. De Acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru că ele să vadă lumina Evangheliei și să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze și să-i apere de orice necaz și boală pe episcopi, pe preoți și întregul popor creștin.

Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru că toți oamenii de bunăcredință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserica.

Slăviți Apostoli Petru și Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi și să îndepărtați din viață noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț”, citată de Wowbiz.