Lifestyle

Cum să ne protejăm de temperaturile extreme? „Reprezintă un pericol pentru toată lumea”

Cum să ne protejăm de temperaturile extreme? „Reprezintă un pericol pentru toată lumea”

Un medic de familie, Gindrovel Dumitra, a făcut mai multe declarații cu privire la acțiunile pe care trebuie să le luăm pentru a depăși aceste zile caniculare cu bine.

În momentul de față, dar și mâine, este cod roșu de temperaturi extreme în Municipiul București, precum și în județele Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt și Dolj. De asemenea, tot restul țării se află sub coduri galbene și portocalii, concomitent cu avertizări în anumite regiuni de furtuni violente și vânt puternic. Deși copiii foarte mici și vârstnicii sunt persoanele cele mai vulnerabile în fața valului de căldură, medicul accentuează faptul că toți suntem în pericol în fața temperaturile extreme.

Riscurile bolilor pe care le avem deja

Un aspect pe care nu mulți dintre noi îl iau în considerare este faptul că toate condițiile meteo extreme din ultima perioadă pot duce la un nou puseu al unor boli pe care deja le aveam, chiar și cele care până în acest moment fuseseră în stadiu latent. De asemenea, medicul de familie avertizează că este foarte probabil să ne confruntăm cu insolație și cu sindromul deshidratării.

„Aceste temperaturi reprezintă un pericol pentru toată lumea. Bineînțeles, în măsura în care nu respectăm anumite reguli. Există aceste categorii vulnerabile și aici, de amintit sunt vârstele extreme, adică persoane cu vârsta peste 60 de ani, respectiv copiii foarte mici. Există o problemă pentru toată generația generală pentru că pot să apară decompensări ale unor boli pe care deja le avem sau pot apărea anumite fenomene acute cum ar fi insolația sau sindromul de deshidratare acut în această perioadă în măsura în care persoana respectivă nu se hidratează suficient în cursul zilei. Există destul de multe amenințări și pentru a rezolva este de preferat să urmăm câteva sfaturi generale”, a spus Gindrovel Dumitra.

Sfaturi esențiale

Medicul de familie a prezentat, conform Aleph News, cele câteva reguli de aur pe care oricine trebuie să le respecte în această perioadă pentru a se ține la adăpost de radiația solară excesivă și de afecțiunile cauzate de căldură.

„E de preferat ca în perioada maximă a radiației solare, între orele 11 și 16, orice persoană să evite deplasarea în aer liber atunci când nu este neapărat necesar. Dacă avem o activitate care nu necesită amânare sau, mai ales, dacă vorbim de persoane care lucrează, prin specificul meseriei, în aer liber, în această situație trebuie să consume cât mai multe lichide și trebuie amintit faptul că angajatorii au obligația de a oferi în această perioadă apă astfel încât rehidratarea să fie un fenomen pe care îl putem parcurge cât se poate de ușor”, a declarat acesta.