Social

Cum se face recalcularea pensiilor? Ultimele informații de la Daniel Baciu

Recalcularea pensiilor
sursa foto arhiva personala

Daniel Baciu, șeful CNPP, a oferit detalii cu privire la recalcularea pensiilor pentru români. Recalcularea este programată pentru anul următor.

El a subliniat că această măsură de recalculare va fi aplicată la nivelul întregului sistem de pensii publice. Astfel, acest proces va aduce beneficii tuturor pensionarilor.

„În primul rând, vreau să spun foarte clar că în anul 2024 vom avea două creșteri de pensii. Prima, începând cu data de 1 ianuarie, când valoarea punctului de pensie va crește și va ajunge la 2032 de lei, și aici mergem pe modelul elvețian în care mergem cu rata inflației la care se adaugă și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie”, a declarat Daniel Baciu.

Baciu  a prezentat detaliile privind metodele de calcul folosite pentru recalcularea pensiilor.

„Pe noua formulă avem această creștere pentru că, de la cele 17 puncte aflate, se vor mai câștiga în jur de 3,62 puncte. Este vorba despre acele puncte de stabilitate, pe care noi le-am prevăzut în acest proiect de lege, adică punctele bonus. Pentru că noi încercăm să încurajăm contributivitatea, încercăm să prelungim viața activă în muncă și pentru această chestiune venim cu punctele stimulative pentru care oamenii vor fi avantajați la calculul pensiei”, a spus șeful CNPP, potrivit dailybusiness.ro.