Actual

Românii pierd bani de la Pilonul II de pensii. Care este motivul

Românii pierd bani de la Pilonul II de pensii. Care este motivul
sursa foto capital.ro

Cotizația la stat reprezintă o îndatorire cetățenească, pe care fiecare om trebuie să o respecte. Veniturile câștigate de români sunt impozitate, taxate și o parte mari din bani ajunge la bugetul de stat. Milioane de români cotizează la Pilonul II de pensii. Astfel, aceste pensii private au ajuns să fie 7% din PIB.

Dar, suma din conturile românilor ar fi trebuit să fie și mai mare. Aceștia au avut de pierdut de pe urma deciziilor Guvernului. Executiv și-a asumat că va majora contribuția. Dar, acest lucru nu a fost realizat.

Pilonul II de pensii

Pensiile private ale românilor au adunat o contribuție destul de mare. Acestea au ajuns la 7% din PIB. Această sumă a fost adunată în conturile românilor, pe parcursul a 15 ani de contribuție. Dar, cetățenii s-ar fi putut bucura de sume mai mari decât acum.

Acest lucru este cauzat de deciziile Guvernului. Oficialii au tot amânat creșterea cotei de contribuție. În 2024, aceasta ar putea ajunge la 5%. Dar, acest procent ar fi trebuit depășit încă din 2016.

Deciziile Guvernului

Peste 8 milioane de români cotizează la Pilonul II de pensii. Dar, economiile lor nu sunt atât de mari pe cât ar fi trebuit să fie. Totul se datorează deciziilor luate de guvernanți. Mai exact, Guvernul a tot amânat decizia de a majora contribuția, pe care și-o asumase inițial.  Această creștere a contribuției pentru pensiile private face parte din cadrul unui angajament al PNRR.

„Acum ne aflăm, să spunem, într-un oarecare proces de recuperare. Sper din toată inima că începând cu anul viitor vom vedea această creștere de la 3,75 la 4,75, care a fost legalizată de Guvern și care, nu-i așa, este partea angajamentului pe care România și l-a luat prin Programul Național de Reziliență (PNRR).” a spus Radu Crăciun, preşedinte APAPR.

117 miliarde de lei în pensii private

Suma strânsă de un angajat cu salariu mediu pe economie este de 36.000 de lei. Dacă acesta a contribuit la Pilonul II de pensii în perioada 2008-2023. Dar, potrivit calculelor, dacă majorarea contribuției ar fi fost realizată, suma ar fi cu 30% mai mare. Astfel, românii au pierdut destul de mult din economiile pentru pensii.

Milioane de români au contribuit la Pilonul II în ultimii 15 ani. Astfel, fondurile au ajuns la o valoare de 117 miliarde de lei. Până la acest moment, 130.000 de cetățeni au beneficiat de pensiile private.

Îmbătrânirea populației

Pilonul II de pensii este practic un cont de economii. Acești bani pot fi accesați de cetățeni în momentul pensionării. Aceste pensii private oferă cetățenilor o siguranță. Sistemul public de pensii este din ce în ce mai afectat de anumite probleme. Precum îmbătrânirea populației, care vine la pachet cu o natalitate destul de scăzută. Dar, fondul de pensii private reprezintă și o sursă de venit pentru Guvern.

„Îmbătrânirea populației are o dimensiune îngrijorătoare, care arată cât de complexă este problema sistemelor de pensii în întreaga lume. Sistemul pensiilor private este mult mai extins, desigur, în țările dezvoltate. În România, activele aflate în administrarea fondurilor de pensii private reprezintă 7% din PIB. Fondurile de pensii private de România sunt, acum, după bănci, cel mai important actor din sectorul financiar”, a spus Mugur Isărescu, guvernator BNR, conform Antena 3 .