Diverse

Cum trăiesc militarii ucrainieni de pe Insula Șerpilor. De ce nu pot lua legătura cu familiile

Cum trăiesc militarii ucrainieni de pe Insula Șerpilor. De ce nu pot lua legătura cu familiile

Reporterii CNN au realizat recent un reportaj privind situația din acest moment de pe Insula Șerpilor. Iată cum își duc zilele militarii ucrainieni care se află pe insula din mijlocul mării. E vorba de o prezență militară foarte redusă și care asigură doar misiuni de observare.

„Trebuie să fim de pază 24/7”

Un militar ucrainean, care s-a prezentat cu indicativul Fortune, le-a povestit reporterilor că alături de colegii lui nu are timp niciodată să se plictisească. Chiar dacă rușii nu mai atacă acum această parte a Ucrainei, militarii stau de pază zi și noapte. Și încă mai văd de la distanță navele de luptă ale lui Vladimir Putin. De altfel, el le-a spus jurnaliștilor să fie cu băgare de seamă pe unde pun piciorul, întrucât pot fi montate mine explozive.

Militarii sunt izolați

Băieții au mare grijă unii de ceilalți, dar au o mare durere în suflet. Sunt izolați și nu pot comunica cu familiile și cei dragi, pentru că riscă să fie interceptați de ruși.

Tot din motive de securitate, militarii din Ucraina folosesc doar ambarcațiuni mici pentru aprovizionare. Din acest motiv, de multe ori transporturile sunt anulate, ca urmare a condițiilor meteo, de altfel specifice zonei, care se schimbă rapid.

„Ei au crezut că nu îi putem lovi decât cu sistemele lansatoare de rachete”

Un alt militar, cu indicativul „Shakespeare”, și-a amintit cum au fost momentele în care au venit rușii pe insulă. „Rușii au greșit crezând că nu putem ajunge la ei. Ei au crezut că nu îi putem lovi decât cu sistemele lansatoare de rachete, așa că s-au bazat pe sistemele antiaeriene de pe insulă.

Au fost capabili să ne intercepteze rachetele, dar noi am folosit masiv lovituri de artilerie”, a spus Shakespeare. Doar că ucrainienii au folosi și obuziere franceze CAESAR montate pe barje plutitoare, dar și  lansatoare de rachete multiple Grad aduse, pe valuri, plus obuzierele autopropulsate Bohdana, cu raza de acțiune de 40 de kilometri. Nu în ultimii rând, grănicerii din Ucraina au mărturisit că după ce au reușit să reocupe insula, au găsit “o groapă de gunoi nelocuită”, lăsată de ruși.