International

Insula Șerpilor, ținta unui atac ucrainean cu rachete. Au fost distruse mai multe sisteme antiaeriene și o unitate de comunicații

insula serpilor

Ocupată de trupele rusești la scurt timp după declanșarea războiului din Ucraina, Insula Șerpilor reprezintă un important punct strategic pentru Federația Rusă. Până în acest moment, informațiile despre atac nu pot fi verificate din surse independente, iar Rusia nu a reacționat încă în fața presupuselor pierderi.

Insula Șerpilor, ținta unui atac ucrainean cu rachete. Au fost distruse mai multe sisteme antiaeriene și o unitate de comunicații

Ținta atacului ucrainean ar fi fost mai multe sisteme antiaeriene şi o unitate de comunicaţii, după cum a confirmat Comandamentul Sud al armatei ucrainene. Pe lângă pagubele materiale, se pare că 42 de soldați ruși și-ar fi pierdut viața în timpul acestui atac.

Acelaşi comandament al armatei ucrainene a transmis şi marţi că a bombardat poziţii ruseşti pe Insula Şerpilor din Marea Neagră.

Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană neautentificată de surse independente şi conform căreia, în timp ce echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

Chiar dacă inițial au fost declarați morți, militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor au fost luați prizoneri, și schimbați ulterior cu prizonieri ruși.

De ce este importantă Insula Șerpilor pentru ruși

Rusia a ajuns să controleze în prezent cel mai apropiat teritoriu din apropierea graniţei cu România (insula se află la circa 45 de kilometri distanţă de litoralul românesc). Insula Şerpilor este considerată a fi un obiectiv esenţial pentru Federaţia Rusă, din punct de vedere economic, militar, geopolitic şi geostrategic, conform unei analize realizate de Centru Euro-atlantic pentru Rezilienţă, iar o prezenţă permanentă a ruşilor pe acest teritoriu va permite Moscovei să blocheze transporturile comerciale din zonă.

În plus, Moscova ar putea întreprinde „acţiuni de descurajare a explorării şi exploatării resurselor din zonă de către alte state” – inclusiv România.