Lifestyle

Cum verifici dacă pepenele este toxic. Ce trebuie făcut dacă totuși ai apucat să mânânci din el

pepene rosu in piata
FOTO: Dreamstime.com

Pepenele este unul dintre cele mai consumate fructe pe durata verii în special în zilele caniculare. Însă, nu este exclus ca acest fruct minune să fie toxic, în mare parte din cauza pesticidelor folosite de agricultori sau poate din cauza bacteriilor sau a altor substanțe periculoase.

Dar cum poți identifica un pepene toxic? Am întocmit o mică listă cu o serie de sfaturi care vă ajută să faceți alegerea perfectă.

Cum identifici dacă un pepene este toxic

Primul pas: cunoașteți sursa! Lubenițele cumpărate de la producătorii de încredere sau de la fermierii locali sunt de obicei mai sigure decât cele cumpărate de la comercianții străini dat fiind faptul că fructele nu sunt tratate cu diferite substanțe pentru a rezista transportului.

Al doilea pas: Verficați aspectul! Un pepene perfect cu o coajă lucioasă și netedă poate indica folosirea peste limita admisă a pesticidelor tocmai pentru a combate dăunătorii și bolile specifice.

Pasul trei: uitați-vă după pete albe sau gălbui! Prezenta acestora poate indica un semn de toxicitate și, de obicei, sunt rezultate în urma aplicării pesticidelor sau pot semnala prezența unei boli a plantei. Nu în ultimul rând puteți verifica mirosul care trebuie să fie proaspăt, nicidecum nu trebuie să miroasă a chimicale.

Totodată, este indicat să examinați partea inferioară a pepenelui. În cazul în care este neobișnuit de moale sau are un miros mult prea puternic, fructul poate fi toxic.

Ce trebuie să faci dacă te simți rău după ce ai consumat un pepene toxic

Dacă la scurt timp după ce ați consumat pepene, starea generală a sănătății se modifică, este posibil ca organismul să aibă o reacție adversă sau poate chiar o intoxicație alimentară. Și în această situație sunt anumiți pași pe care trebuie să-i urmați:

În primul rând încetați consumul imediat, dacă starea de rău continuă trebuie să căutați ajutor. În al doilea rând trebuie să vă hidratați, intoxicațiile alimentare cauzează deshidratare mai ales dacă apar simptome precum vărsăturile sau scaunul apos. În acest caz se impune consumul de apă sau alte lichide, în nici într-un caz nu consumați alcool penntru a vă rehidrata.

De asemenea, este crucial să vă odihniți. Corpul consumă o cantitate importantă de energie atunci când luptă împotriva intoxicațiilor alimentare.

Ce trebuie să faceți dacă ați consumat un pepene toxic

În situația în care simptomele persistă iar starea de rău se accentuează consultați de îndată un doctor. Luați în considerare că simptomele intoxicației alimentare includ: greață, vărsături, diaree, febră, dureri de cap și crampe stomacale. Însă, nu este exclus să apară deshidratarea severă, sânge în scaun, amețeli sau leșin.

Dacă aveți suspiciuni că fructul consumat este toxic, vă revine sarcina de a contacta autoritățile de sănătate publică pentru evitarea altor posibile cauze de intoxicație.

Deși, majoritatea cazurilor de intoxicație alimentară sunt ușoare și se rezolvă în câteva zile, nu este exclus ca anumite cazuri să necesite o atenție sporită și consultarea unui medic specializat, potrivit Realitatea.