Lifestyle

Cura de primavara! 5 boli pe care le puteti trata cu urzici

Cura de primavara! 5 boli pe care le puteti trata cu urzici

Cura de primavara! Pentru ca este sezonul lor, este momentul potrivit sa incepi sa consumi minunatele urzici. Poti trata cinci boli cu ajutorul acestora!

Urzica se întâlnește în întreaga țară din câmpie până la munte. Deja a apărut, iar acum, primăvara e cel mai bine să-i culegi vlăstarele, pentru că, în scopuri terapeutice, se folosesc vârfurile și frunzele tinere.

Planta conține substanțe de natură proteică, având un mare număr de aminoacizi, substanțe de natură glucidică, amine, steroli, cetone printre care metilheptenona și acetofenona, ulei volatil, sitosteroli, acid formic și acetic, polivitamina A, vitaminele C, B12, și K, acid pantotenic, clorofilă, protoporfirină, beta caroten, să- ruri de calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfați.

1. Astenia de primăvară

Astenia de primăvară este, potrivit nutriționistului Corina Zugravu, doar o carență neglijată de vitamine și minerale. Din fericire, ne putem reface stocul de nutrienți cu o plimbare la piață. „Nu mai suntem în preistorie să fim extrem de slăbiți la ieșirea din iarnă, dar tot ne lipsesc anumiți nutrienți. Spre exemplu fier, pe care îl găsim în frunzele verzi autohtone precum spanacul, ștevia, măcrișul, ceapa verde. Ar mai fi și urzicile, care au marea calitate de a fi sălbatice-cresc în pădure, așa că nu au îngrășăminte”.

Chiar și cei mai pretențioși la mâncare pot găsi o metodă de a le găti: borșuri acre cu ștevie sau măcriș, piure de spanac și ciulama de urzici cu usturoi. „Pentru mai multă sațietate putem adăuga un ou lângă sau un copan de pui”, mai arată nutriționistul Corina Zugravu.

2. Hipertensiunea

Cura de primavara cu suc de urzică ajută la reglarea tensiunii arteriale, precum şi la protecţia vaselor de sânge împotriva ateroscleozei. Sucul se obţine destul de simplu: spălaţi foarte bine urzicile, lăsaţi-le la scurs şi apoi, uscate, daţi-le prin maşina de tocat carne. Strecuraţi apoi rezultatul printr-un tifon curat şi foarte fin. Sucul obţinut astfel se păstrează în sticle mici, la frigider.

Citeste continuarea pe DoctorulZilei.