Actual

Curierii o duc bine. Cum să obții 3.300 de lei net

Curierii o duc bine. Cum să obții 3.300 de lei net
Credit imaginje: digi24.ro

Firmele de curierat se află în plină expansiune, chiar și în epoca post-Covid-19. Chiar dacă de cele mai multe ori ne gândim la serviciile de livrare a mâncării, pierdem din vedere alte servicii, pe care le folosesc din plin atât persoanele fizice, cât și cele juridice.

De exemplu, companiile unde poți lucra exclusiv remote îți pot trimite toate documentele necesare (contract individual de muncă, card de sănătate, adeverință de salarizare etc.) prin intermediul unei astfel de firme. Nici nu este de mirare că unele dintre cele mai mari întreprinderi de curierat fac angajări. Printre ele, și Fan Courier.

Ce funcții poți ocupa

În cadrul firmelor de curierat, poți presta activități profesionale din următoarele roluri: curier, reprezentant de vânzări, picker comenzi depozit, referent facturi furnizor, referent call center, asistent top management, specialist în achiziții, analist de date, analist de business, analist financiar, referent back office vânzări, referent customer service, administrator de baze de date, dezvoltator web, sales support.

Astfel, este posibil să-ți începi cariera într-o astfel de firmă, la fel cum poți și să ocupi o funcție care necesită mai multe studii și mai multă experiență. Multe persoane aleg să activeze în acest domeniu pentru a-și întregi veniturile, însă. Pentru acest demers, posturile care presupun mai multă flexibilitate, precum cel de curier, sunt la mare căutare.

Cât câștigă un curier

La fel ca orice altă meserie, remunerația în cazul meseriei de curier diferă foarte mult și de orașul în care-ți desfășori activitatea. În prezent, Fan Courier are operațiuni în: București, Ștefăneștii de Jos, Buftea, Ploiești, Buzău, Chitila, Cioplani, Bragadiru, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Drobeta Turnu Severin, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Pitești, Popești-Leordeni, Pucheni, Săftica, Tâncăbești, Târgoviște, Timișoara, Voluntari.

Cele mai avantajate sunt Bucureștiul și zonele sale limitrofe. Astfel, un curier care activează în Ștefăneștii de jos poate primi 3.300 lei net, informează romaniatv.net, după o cercetare pe care a efectuat-o asupra pieței. Această sumă nu ia în calcul bacșișul, care este foarte frecvent în cazul livrărilor, în special al celor voluminoase, care reprezintă mult efort fizic pentru curier.

Firmele de curierat își fac publice și beneficiile, pentru a deveni mai atractive. Majoritatea oferă tichete de masă, bonusuri de performanță și, în funcție de regimul de lucru, ceai și cafea la birou, precum și traininguri de formare. Menționăm faptul că listarea beneficiilor extrasalariale ar putea deveni obligatorie, inclusiv la nivelul contractului individual de muncă.

Dacă livrarea de colete este dominată de companii precum Fan Courier,  firmele de catering se zbat într-un cvasimonopol. Cele trei cele mai mari firme de livrare a mâncării sunt Glovo, Bolt Food și Tazz, după ce Glovo a achiziționat Food Panda.

Dintre acestea, Glovo oferă un salariu mediu de 1.000 de lei pe săptămână, apropiindu-se sau, în unele cazuri, chiar depășind salariul mediu din România. Acest lucru este însă mai fezabil în cele mai mari orașe ale țării, București și Cluj-Napoca.