Actual

Dacă nu îl faceți în casă, trebuie să plătiți! Cât costă anul acesta un cozonac de Paște

Cozonac
Sursa foto: Playtech

În 2023, de Paște, pe piață vor fi scoși la vânzare mai puțini cozonaci decât de Crăciunul trecut. Producătorii se tem să nu rămână cu produsele pe stoc, având în vedere că românii au devenit mai strânși la pungă din cauza inflației.

Anul acesta pe piață vor fi scoți aproximativ 6 milioane de cozonaci, de Paște, din care aproximativ 600.000 de bucăţi vor fi destinate exportului, conform informațiilor furnizate de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).

„Oferta industriei de morărit şi panificaţie este mai mică în perioada Sărbătorilor Pascale faţă de sărbătorile de iarnă, care ţin de la 25 decembrie până la 7 ianuarie. Anul acesta vom scoate pe piaţă până la 6 milioane de cozonaci, mai puţin decât anul trecut când depăşeam 7,5 milioane, iar la export, în special în ţările unde există comunităţi mari de români, vor merge în jur de 600.000 de cozonaci, faţă de aproximativ două milioane în perioada Crăciunului. Anul acesta, ca o noutate, vor merge la export dar se vor găsi şi pe piaţa internă cozonacii însiropaţi şi cozonacii cremoşi şi bineînţeles pasca cu brânză. Toate aceste produse sunt făcute după reţete româneşti”, a explicat președintele ROMPAN, Aurel Popescu.

Președintele ROMPAN a precizat că un alt motiv de diminuare a cantității scoase la vânzare îl reprezintă și faptul că, din cauza inflației și a reducerii puterii de cumpărare, numeroși românii au devenit mai cumpătaţi, fiind mult mai atenți să nu mai arunce atât de multe produse alimentare. „După părerea mea risipa alimentară este mai mică şi cred că fenomenul acesta este un lucru bun”, a precizat reprezentatul industriei de morărit şi panificaţie.

Câți bani trebuie să dați pe un cozonac în 2023

Președintele ROMPAN nu a precizat cu cât s-au scumpit cozonacii faţă de anul trecut, dar a precizat că preţul a fost majorat în funcție de indicele preţurilor la energie, gaze şi materie primă. Astfel, în opinia lui Aurel Popescu, anul acesta de Paște „Un cozonac de circa 700 de grame poate fi cumpărat în această perioadă cu circa 15-20 lei bucata, dar preţurile pot ajunge şi la 70-80 lei pe kilogram”.

Reperele de preț date sunt însă relative. Conform datelor apărute în presă, un cozonac moldovenesc cu nuci cacao și rahat se vindea în Piața Obor săptămâna trecută cu 85 de lei/kg. Cozonacii „speciali”, precum cei glazurați cu ciocolată, costă în jur de 110 lei/kg. Este foarte posibil ca, prețurile să crească săptămâna aceasta, odată cu creșterea cererii.

Anul trecut, prețul cozonacului de Paște era situat între 40 și 90 de lei per kg, cel mai scump fiind cozonacul însiropat cu vinars, care costa circa 100 de lei/kg.

Ce se întâmplă cu prețul pâini

Aurel Popescu a precizat că preţul pâinii s-a stabilizat și că până în toamna acestui an va rămâne nemodificat. Președintele ROMPAN a declarat că o posibilă ieftinire a pâinii nu poate fi luată în calcul în contextul în brutarii au lucrat prea mult în pierdere.

„Pe pe piaţa pâinii, preţurile s-au stabilizat şi cred că vor rămâne cam la nivelul acesta până în toamnă, în prezent preţul fiind cu aproximativ 20% mai mare decât anul trecut în aceeaşi perioadă. Influenţa grâului mai ieftin din Ucraina este mică pentru industrie, dar trebuie să vă spun că atunci când a fost 400 de euro tona de grâu, noi nu am putut mări preţurile la pâine la nivelul acela şi am lucrat în pierdere. Acum ne lingem rănile, încercam să recuperăm ce am pierdut şi între timp vedem ce se mai întâmplă cu costurile” , a mai precizat președintele ROMPAN citat de Adevărul.