Actual

Cât costă masa de Paște dacă toate bucatele sunt făcute în casă? Câți bani scot românii din buzunare

Masa de Paște Sursa foto Ora de Sibiu
Sursa foto: Ora de Sibiu

Meniul de Paște de anul acesta, cu siguranță, va costa mai mult decât cel de anul trecut. Fiecare masa de Paște la români cuprinde aperitive, fel principal și desert.

La aperitive au fost luate în calcul: salata de icre, salata de vinete, salata de bouef, cârnați tradiționali, ridichi, ceapă verde, drob de miel și ouă roșii. Porțiile au fost pentru 4 persoane. Prețul aperitivelor va depăși 210 de lei, însă aceste costuri nu includ utilitățile: gaz, energie electrică și nici munca celui care le prepară. De asemenea, la acestea se adaugă și costul de transport, care în unele cazuri ajunge și la 100 de lei.

Masa de Paște din 2023 este mai scumpă

Comparativ cu costurile de Paște de anul trecut, anul acesta s-a înregistrat o majorare de 27%.

În ceea ce privește felul principal, s-a luat în calcul gătirea unui borș de miel, a unei fripturi de  miel la cuptor, o tavă de cartofi la cuptor cu rozmarin, dar și o salată verde. Dacă sunt preparate acasă, costul acestor mâncăruri nu vor depăși 125 de lei.

Aici trebuie menționat faptul că, în anul 2022, pentru aceleași feluri, un român ar fi plătit cu 36% mai puțin. Comandarea online nu este o opțiune pentru oamenii de rând, mai ales că achiziționarea acestor feluri de mâncare îi vor pune pe români să scoată din buzunar peste 500 de lei.

Pentru desert, s-a ales o opțiune mai simplă formată dintr-un cozonac cu nucă, o pască și un vin. Preparatul acestora va costa maxim 100 de lei, ceea ce îl face pe român să cheltuie mai mult cu 28% față de 2022. La magazin un cozonac va costa între 60 și 150 de lei în funcție de greutate și de compoziție. Vinul va ajunge și el la 40 de lei sticla. Dacă aceste preparate vor fi comandate, acestea vor costa aproximativ 200 de lei, conform hotnews.ro.

Pentru acest paște, preparatele făcute în casă vor costa aproximativ 450-500 de lei. Fără îndoială acestea vor costa mai multe decât anul trecut, însă dacă sunt comanda prețul acestora poate fi dublu, iar uneori chiar triplu. Depinde de fiecare persoană de ce buget dispune.

Scumpiri la produse

Piața zahărului este, în momentul actual, una extrem de tensionată în special din cauza scumpirilor din ultima perioadă. Acest lucru va aduce și scumpiri la produsele de cofetărie și patiserie. Lipsa de zahăr care nu se livrează înainte de expirarea contractelor pentru luna mai și combinată cu achizițiile de investiții va contribui la o altă majorare a costurilor.

Potrivit celor de la Covrig Analytics, în Brazilia, în sezonul 2022-2023, o recoltă mare de trestie de zahăr ar putea reduce această situație din piață.