Actual

Pas mare pentru știință. Cercetătorii au descoperit un picior de dinozaur conservat uimitor, vechi de 66 de milioane de ani

dinozauri

Descoperirea a fost făcută în unul dintre cele mai importante situri ale fosilelor din lume, la Tanis, în Dakota de Nord. Membrul inferior este complet și acoperit cu piele.

Dinozaurii ar fi murit acum 66 de milioane de ani, în momentul în care un asteroid gigantic a lovit planeta!

Potrivit informațiilor BBC, și preluate de digi24.ro, starea perfectă de conversare a membrului găsit în situl Tanis oferă o nouă dovadă în favoarea teoriei prin care este explicată dispariția dinozaurilor, mai exact moartea acestora după ce Pământul a fost lovit de un asteroid. Ceea ce îl face și mai interesant este faptul că astfel de rămășite de dinozaur sunt extrem de rare:

„Să ai un exemplar din cataclismul în sine este extraordinar”, au declarat cercetătorii.

Cercetătorii susțin că alături de acel picior, au descoperit pești care au înghițit resturi de materie căzută în apă după impact.

Profesorul Paul Barrett, un expert de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra a adus lămuriri cu privire la această descoperire remarcabilă:

Este un Thescelosaurus. Este dintr-un grup pentru care nu aveam nicio înregistrare anterioară cu privire la cum arăta pielea sa, și arată foarte concludent că aceste animale erau foarte solzoase, ca șopârlele. Nu aveau pene ca alți dinozauri contemporani, mâncători de carne. Acest picior demonstrează că a fost pur și simplu smuls foarte repede. Nu există nicio dovadă a vreunei boli, nu există patologii evidente, nu există urme de mușcături sau bucăți din el care lipsesc. Deci, cea mai bună concluzie la care am ajuns este că acest animal a murit instantaneu”, a declarat acesta.

Marea întrebare este dacă acest dinozaur a murit într-adevăr în ziua în care asteroidul uriaș a lovit Pământul, ca rezultat direct al cataclismului care a urmat. Echipa de cercetători crede că acest lucru este foarte probabil, având în vedere poziția membrului în sedimente.

„Dacă aceasta este realitatea, atunci ar fi o adevărată descoperire”, spun aceștia.

O teorie acceptată la scară largă în lumea cercetătorilor arată că un asteroid cu un diametru de aproximativ 12 kilometri a lovit planeta noastră și a provocat ultima extincție în masă a marilor viețuitoare de la acea vreme. Se pare că asteroidul a lovit Pământul în zona Golfului Mexic, în largul Peninsulei Yucatan, regiune aflat la aproximativ 3.000 de kilometri față de situl arheologic unde a fost făcută descoperirea impresionantă.

Când a lovit Pământul, asteroidul de dimensiunea unui oraș ar fi provocat valuri tsunami și incendii imense, pe lângă miliardele de tone de pământ și piatră aruncate în toate direcțiile.

După cum arată fosilele, dinozaurii nu au putut trece peste schimbările climatice, iar mamiferele și păsările au supraviețuit.