Actual

De ce ai atât de mult de plătit la întreținere? Explicații pentru penalizări

De ce ai atât de mult de plătit la întreținere? Explicații pentru penalizări

Restanțele la întreținere sunt adesea parte din „ciclul vieții”. Dar dacă nu ai timpul sau banii necesari să plătești atunci când factura este scadentă, trebuie să știi de când se va aplica penalizarea și, mai ales, cum va fi ea calculată.

Oricum, indiferent de motivul pentru care într-o lună te trezești că ai mai mult de plătit, președintele asociației de proprietari și administratorul de bloc îți pot da explicații suplimentare. Conform legii, orice solicitare trebuie să primească răspunsul în maximum șapte zile lucrătoare. În afara lor, poți apela cu încredere și la serviciul specializat din cadrul Primăriei localității sau orașului de care aparții.

Cum funcționează penalizările la întreținere

Există mai multe cheltuieli care trebuie acoperite la data scadentă. Astfel, primele facturate sunt firmele din bloc. După aceea, vine rândul persoanelor fizice, locatarii.

„Primele cheltuieli scăzute din totalul facturilor sunt cele pe care le datorează asociației acele spații folosite în alte scopuri decât de locuința”, se arată în lege. Așadar, dacă există o mică afacere la parterul blocului tău, ea va fi prima vizată de cheltuieli. Din momentul în care întârzii cu plata și începi să percepi penalizări, trebuie să știi că există niște praguri maxime pe care administrația blocului nu le poate depăși. Astfel, sancțiunea pe care o primești nu poate fi mai mare de 0,2% pe zi și 6% pe lună.

„Penalizarea se aplică dupa 30 de zile de la data scadentă a întreținerii. De regulă, penalizarea se aplică dupa minimum 35 de zile sau maximum 45 de zile de la afișarea listei de plată”, se mai arată în textul Hotărârii de Guvern numărul 400, care vizează toate acțiunile legale din jurul asociațiilor de proprietari. Textul a fost citat de Fanatik, sursa noastră pentru materialul de față.

Dedesubturile vieții la bloc

Există multe aspecte ale vieții la bloc pe care locatarii nu le cunosc, indiferent dacă au statutul de chiriaș sau de proprietar. Spre exemplu, spațiile comune trebuie întreținute de toți cei care locuiesc în imobil. În caz contrar, indiferent că e vorba despre murdărire în mod activ sau pur și simplu despre neparticipare la activitățile de curățenie, se percepe o amendă de 40 de lei pentru apartament. De asemenea, cheltuielile la întreținere vor fi mai mari atunci când se strâng bani pentru fondul de reparații, la care toți locatarii contribuie în mod egal. Creșterile pot de asemenea să se manifeste atunci când asociația are de făcut o reparație mai mare, ale cărei costuri nu pot fi acoperite din fondul preexistent. În orice caz, aceste anunțuri trebuie făcute în mod transparent, iar locatarii pot întoteauna să contacteze administrația blocului pentru detalii suplimentare.