Actual

Amenzi pentru locatarii de la bloc! Legea de care mulți nu știu

spatiul-din-fata-blocului
sursă foto playtech

În conformitate cu o lege emisă recent în anul 2022, autoritățile pot amenda cetățenii români care nu își întrețin curat grădina din jurul blocului. Este important ca spațiul din jurul imobilului să fie menținut curat conform legislației.

În cadrul vieții urbane, românii au responsabilități importante, printre care și menținerea unui spațiu curat și bine întreținut în jurul blocului. Din nefericire, mulți dintre aceștia consideră că nu le revine această sarcină.

Cu toate acestea, legea spune clar că neglijarea acestei responsabilități poate fi sancționată, iar autoritățile sunt îndreptățite să impună amenzi persoanelor care nu își îndeplinesc această obligație.

Cine, eu?!

În timpul sezonului de primăvară, când este momentul curățeniei, mulți români așteaptă să vină altcineva care să aibă grijă de grădina din fața blocului. Însă, este important să știe că începând cu anul 2022, legislația s-a modificat. Aceasta stipulează faptul că fiecare persoană este responsabilă de menținerea curățeniei în spațiul din jurul imobilului și că autoritățile pot impune sancțiuni celor care nu își îndeplinesc această obligație.

În prezent, conform legislației, toți proprietarii de apartamente au obligația să contribuie la menținerea curățeniei în spațiul din jurul proprietății lor. Uneori, unii cetățeni își argumentează neîndeplinirea acestei obligații prin faptul că este dificil să stabilească limitele proprietății. Cu toate acestea, această scuză nu este valabilă, deoarece proprietarii pot verifica documentele lor de proprietate pentru a afla exact care este aria de teren care îi aparține și de care sunt responsabili să aibă grijă.

Orășenii nu consideră curățenia comunitară o responsabilitate

Chiar dacă trăiesc într-o capitală europeană, mulți români nu acordă atenția cuvenită menținerii curățeniei. Președintele unei asociații de locatari din București a dezvăluit că această problemă este una reală și că mulți oameni uită că locuiesc într-o comunitate care necesită menținerea curățeniei. Este important să înțelegem că menținerea unui mediu curat și sănătos este o responsabilitate comună și că fiecare individ trebuie să facă eforturi pentru a contribui la aceasta.

„Noi nu putem face decât să strângem de pe iarbă sau din grădină resturile sau gunoaiele. Unii locatari nu păstrează curăţenia, îşi aruncă chiştoacele de ţigări pe geam, aruncă hârtii pe geam, toată treaba porneşte de la civilizaţia locatarului”, a declarat Eugen Berceanu, preşedintele unei asociaţii de proprietari.

Amenzi pentru cetățenii care nu au grijă de curățenia comună

Conform legii emise în anul 2022, românii care nu mențin curățenia în grădinile din fața blocurilor lor riscă amenzi de 40 de lei. În baza acestei legi, în această primăvară, un număr de administratori de bloc au emis avertismente pentru locuitorii unui imobil din Cluj. În luna martie a anului 2023, a fost afișat un astfel de avertisment la intrarea într-un bloc din orașul de pe Someș.

„Curățenia în jurul blocului este obligatorie pentru fiecare proprietar sau chiriaș. Pentru neparticipare se aplică sancțiuni de 40 lei/ap”, scria la intrarea într-un bloc din Cluj-Napoca, potrivit Fanatik.