Lifestyle

De ce justiția italiană cere revocarea mandatului european de arestare emis de România pe numele lui Dragoș Săvulescu

De ce justiția italiană cere revocarea mandatului european de arestare emis de România pe numele lui Dragoș Săvulescu
Foto: evz.ro

Fostul acționar la Dinamo, Dragoș Săvulescu a fost condamnat la începutul anului 2019, la cinci ani și șase luni de închisoare, în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia. El se află acum în Italia, unde își execută pedeapsa, potrivit oficialilor italieni.

Transfer de decizie: De ce Ministerul Justiției din Italia cere revocarea mandatului european de arestare emis de Curtea de Apel București pe numele lui Dragoș Săvulescu

Cum au decurs faptele: La data de 19 iulie 2022, Ministerul Justiției din Italia a transmis Ministerului Justiției al României și Curții de Apel București că omul de afaceri român, Dragoș Săvulescu a început executarea pedepsei în Italia, prin masuri de probațiune, începând cu data de 15 iulie 2022. Decizia a fost pronunțată de judecătorii Tribunalului de Supraveghere din Napoli.

Motivul

Ministerul Justiției din Italia cere revocarea mandatului european de arestare emis de Curtea de Apel București pe numele lui Dragoș Săvulescu, pentru că acesta își execută deja pedeapsa acolo.

Prin urmare, aceasta este motivarea anexată cererii, pe care a înaintat-o României, Ministerul de Justiție din Italia.

Ce a cerut ministerul italian

Ministerul Justiției italian a cerut României să actualizeze și situația juridică a omului de afaceri și, mai ales, să revoce mandatul european de arestare emis pe numele lui, în luna februarie 2019, pe o durata de trei ani.

În data de 15.07.2022 a început executarea pedepsei lui Săvulescu Emil Dragoș, astfel că se solicită actualizarea poziției acestuia și revocarea mandatului european de arestare emis la data de 8.02.2020”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Justiției din Italia, autorităților române.

Istoricul evenimentelor

La prima adresare oficială, autoritățile române nu au oferit un răspuns Ministerului de Justiție din Italia. Astfel, oficialii italieni au revenit cu o nouă solicitare în data de 24 august 2022.

S-a solicitat Ministerului Justiției român și Curții de Apel București să ofere de urgență un răspuns și mai ales revocarea mandatului european de arestare.

Ministerul Justiției din România, condus de Cătălin Predoiu, a solicitat Curții de Apel București să clarifice odată situația, întrucât mandatul european de arestare emis de această instanță are valabilitate de trei ani, respectiv până în februarie 2022, care a mai fost prelungit cu încă trei ani (până în februarie 2025) și trebuie să se decidă asupra oportunității revocării lui, relatează, pe larg, luju.ro.

Materialul analizat pe larg – click aici.