Diverse

De ce un fost deținut de la Penitenciarul Focșani cere Statului Român daune de 3.000 de euro. Omul zice că are dreptate

De ce un fost deținut de la Penitenciarul Focșani cere Statului Român daune de 3.000 de euro. Omul zice că are dreptate

Foarte multe procese ajung la CEDO, atunci când toate instanțele române au fost epuizate. Și culmea, românii care ajung la CEDO în mai mult de 90 la sută dintre cazuri câștigă. De ce trebuie să ajungă oamenii la CEDO să ceară dreptate, dacă România este în Uniunea Europeană (EU) și legile ar trebui să funcționeze în concordanță cu drepturile universale ale omului, în primul rând.

De ce un fost deținut de la Penitenciarul Focșani cere Statului Român daune de 3.000 de euro. Omul zice că are dreptate

Un fost deținut, închis în Penitenciarul Focșani timp de câteva luni, consideră că a fost supus la „tratamente degradante”. Exact din acest motiv, omul, la câteva săptămâni după ce a fost pus în libertate, a dat în judecată Statul Român.

În acțiunea introdusă împotriva autorităților române, vrânceanul în vârstă de 54 de ani arată că, în toată perioada în care a fost în spatele gratiilor la Mândrești, a fost privat nu doar de libertate, ci și de lumină naturală și de spațiul minim reglementat de patru metri pătrați.

Totodată, omul reclamă că mâncarea a fost neconformă cu meniul necesar, iar toaleta, baia și bucătăria se aflau în aceeași cameră, fără protecție, dar și că și nu a beneficiat de tratamentul adecvat bolii de care suferă. Pentru toate acestea, bărbatul solicită despăgubiri în sumă de 3.000 euro, respectiv daune morale.

Imediat ce s-a văzut la libertate în luna august a acestui an, după ce executase efectiv 113 zile de închisoare, vrânceanul nu a stat mult pe gânduri și în aceeași lună a depus în instanță acțiunea civilă în pretenții. 

Și un motiv în plus, justificat, de supărare

Bărbatul fusese condamnat definitiv în aprilie anul acesta pentru lovire sau alte violențe la o pedeapsă de 2.500 de lei amendă penală, însă pentru că avea o pedeapsă mai veche s-a dispus revocarea acesteia, astfel că sentința definitivă a fost de 6 luni închisoare în regim de detenţie. Bărbatul din Vrancea, însă, nu s-a prezentat în instanță pentru a da explicații în legătură cu incidentul care a dus la condamnarea sa și care avusese loc în iulie 2016.

Abia în cadrul procesului pentru liberare condiționată acesta a explicat că se împăcase cu partea vătămată și aparent plecase liniștit în străinătate, iar în lipsa sa, vecinul cu care avusese anterior conflictul se pare că declarase altceva, potrivit media.

Dacă cele povestite de vrâncean se dovedesc a fi adevărate, statul român se pare că va trebui să ofere răspunsuri pertinente.

Foto: arhiva