Social

De la 1 aprilie mulți români vor primi lunar tichete gratuite de 600 de lei. Care sunt condițiile și cine va beneficia de ajutor

Voucherul medical, sursa foto ct100 biletele cfr Plafonul maxim de venituri pentru beneficiarii ajutorului social a fost majorat
sursa foto: Ct100.ro

Este informația momentului privind ajutoarele de la stat, după ce s-a aflat că din data de 1 aprilie, adică în mai puțin de două săptămâni, mulți români vor primi tichete gratuite de 600 de lei. Totuși, acestea vin cu o serie de condiții și nu se adresează tuturor. Acestea au mai fost date și până acum, dar valoarea lor va crește începând de la această dată.

Un proiect de ordin pus recent în dezbatere de Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, anunță că valoarea tichetelor de creșă destinate pentru copiii sub doi ani se majorează cu câteva zeci de lei, ajungând astfel la valoarea de 600 de lei. Astfel, părinții vor primi bani în plus, începând cu luna aprilie, asta dacă proiectul va fi aprobat.

Valoarea tichetelor de creșă se majorează în România

Astfel, conform documentului citat mai sus, valoarea tichetelor de creșă din România crește cu 30 de lei, iar în pe lună din aprilie, potrivit unui ordin pus în dezbatere publică de autoritățile din Ministerul Muncii.

Conform legislației în vigoare, tichetele de creșă se acordă angajaților, atât de la stat, cât și de la privat, care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, potrivit legii nr. 165/2018.

Valoarea unui tichet de creșă este în prezent de 570 de lei, conform Ordinului nr. 2.062/2022, urmând a crește la 600 de lei lunar începând de luna viitoare.

„Art. 1. – Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei.

Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023”, se arată în proiectul aflat pe masa ministerului, potrivit edupedu.ro.

Cine primește tichete de creșă și care sunt condițiile de acordare

Practic, tichetele creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap. Tichetele sunt acordate angajaților din sistemul privat și de stat.

Tichetele de creșă pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul. Ele se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.

Valoarea tichetelor de creșă se cumulează cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității.

Nu pot beneficia de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.