Diverse

De la o sămânță s-a ajuns la cel mai mare praz din lume. Ce condiții au fost necesare pentru a obține leguma gigant

De la o sămânță s-a ajuns la cel mai mare praz din lume. Ce condiții au fost necesare pentru a obține leguma gigant
guinnessworldrecords.com

Un grădinar amator din Stoke-on-Trent, Marea Britanie, este oficial cultivatorul mândru care a obținut cel mai  lung praz din lume.

Este vorba despre Derek Hulme, care a reușit să obțină un praz care măsoară nu mai puțin de 143,2 cm (4 ft 8,3 in).

Pentru a vă face o idee despre mărimea lui, prazul de mărime medie pe care s-ar putea găsi pe rafturile unui supermarket are în jur de 30,50 cm (un ft) lungime și, în mod normal, au o lățime de unul sau doi inci. Asta înseamnă că Hulme a recoltat un praz care este cu peste 1 metru mai lung decât obișnuit.

Incredibila legumă a fost prezentată de Hulme la ediția din 2022 a Campionatelor Naționale de Legume Gigante din Marea Britanie CANNA , un eveniment special organizat în fiecare septembrie la Three Counties Showground din Malvern, Worcestershire.

În cadrul competiției, au fost prezentate o serie de legume record, de la praz uriaș și dovlecei giga, până la napi monstru care au peste 4,6 metri (14 ft 76 inch) lungime.

2022, primul an în care Hulme și-a prezentat prazul demn de record

Pentru Hulme, 2022 marchează primul an în care își prezintă prazul demn de record (un exemplar mamut de Allium porrum încolțit dintr-o sămânță de praz lung bulgăresc ) la concursul de legume gigant, unde a fost oficializat ca cel mai lung din lume.

Hulme, pentru a obține o lungime atât de incredibilă, și-a crescut prazul cu grijă și răbdare sub protecția unui politunnel, seră adică, în parcela sa.

Politunnelurile l-au ajutat pe grădinar să prelungească sezonul de vegetație al legumelor, permițând dimensiunii acestora să se dezvolte mult peste așteptări, ținând, de asemenea, dăunătorii departe și reducând daunele cauzate de vreme.

Cu toate că Hulme are peste treizeci de ani de experiență în cultivarea de flori și legume, el este relativ nou în lumea legumelor mari.

În acest context, Hulme a declarat: „Recent am început să cultiv niște legume gigantice. Dar visul meu din copilărie a fost să dețin un record mondial”.

A început să cultive legume gigantice din 2019

De asemenea, deținătorul recordului a declarat că a început să cultive legumele gigantice în 2019.

„În 2019, eu și alți câțiva cultivatori giganți de legume am primit un pachet de 30 de semințe lungi de praz bulgăresc, în încercarea de a le face să crească și sp obțin primul record mondial pentru cel  mai lung praz.”

Însă, din cauza pandemiei și a restricțiilor Covid-19, Hulme nu și-a putut împărtăși progresul la niciun spectacol regional.

„Dar anul acesta am participat la Malvern, Campionatele Naționale de Legume Gigant CANNA din Marea Britanie și, în sfârșit, am câștigat oficial titlul Guinness World Records pentru cel mai lung praz din lume”, a spus Derek Hulme, potrivit guinnessworldrecords.com.