Actual International

De azi, în Marea Britanie, intră în circulație primele monede cu regele Carol al III-lea

De azi, în Marea Britanie, intră în circulație primele monede cu regele Carol al III-lea
bbc.com

Începând de joi, 8 decembrie 2022, primele monede cu efigia oficială a regelui Charles al III-lea vor intra în circulaţie şi vor putea fi găsite în oficiile poştale de pe întreg teritoriul Marii Britanii.

Versiunea comemorativă a monedei

Inițial, portretul oficial al regelui Charles va apărea pe o monedă de 50 de pence, al cărei revers comemorează viaţa şi moştenirea reginei Elisabeta a II-a.

În luna octombrie 2022, a fost lansată o versiune comemorativă a monedei, generând un număr record de vizitatori pe site-ul Monetăriei Regale Britanice (Royal Mint) în 24 de ore de la lansare.

8 decembrie 2022, ziua care marchează o nouă eră pentru monedele din Marea Britanie

În cele din urmă, vor intra în circulație,  în funcţie de cerere, aproximativ 9,6 milioane de monede de 50 pence.

În acest context, Rebecca Morgan, director în cadrul Royal Mint a declarat următoarele:

„Astăzi marchează o nouă eră pentru monedele din Marea Britanie, cu efigia regelui Charles al III-lea care apare pe o monedă de 50 de pence în circulaţie. Este o oportunitate fantastică pentru colecţionarii de monede să le adauge la colecţiile lor sau să înceapă una pentru prima dată”.

„Monetăria Regală a avut responsabilitatea de a produce monede care să poarte efigia monarhului de peste 1.100 de ani şi suntem mândri să continuăm această tradiţie în timpul domniei regelui Charles al III-lea”.

Efigia regelui a fost aprobată personal de Charles

Efigia regelui a fost realizată de sculptorul Martin Jennings şi a fost aprobată personal de Charles. Iar, conform tradiţiei, portretul regelui este orientat spre stânga, respectiv în direcţia opusă portretului regretatei regine Elisabeta.

De asemenea, pe reversul monedei de 50 pence apar simboluri care s-au aflat iniţial pe coroana folosită la ceremonia de încoronare a reginei din 1953 şi are drept scop să comemoreze momentul încoronării suveranei la Westminster Abbey.

Se precizează faptul că vor rămâne în circulaţie toate monedele din Marea Britanie care poartă efigia reginei Elisabeta a II-a, citează stiripesurse.ro.