Actual

De la șoferul favorit al lui Al Capone, la informator al Securității! Întreaga poveste, în noul număr din Evenimentul Istoric

Vizual Articol Ev Istoric nr 65
sursă foto: Evenimentul Istoric

În noul număr Evenimentul Istoric care este disponibil începând de astăzi pe piață, cititorii au ocazia să citească despre povestea incredibilă de viață a unui român care a trecut pe rând de la șoferul favorit al lui Al Capone, la „dușman al poporului” și informator al Securității, pot afla cine a fost singurul român botezat de Adolf Hitler și pot descoperi amănunte din perioada bombardamentullui de la 1 august 1943.

Evenimentul Istoric nr. 65 poate fi achiziționat atât prin comandă online pe www.edituradecarte.ro , cât și din rețelele fizice de difuzare a presei.

Cine a fost Ieronim Budac

Povestea românului Ieronim Budac care a trecut pe rând de la șoferul favorit al lui Al Capone, la politică, la „dușman al poporului” și informator al Securității scrisă în noul număr Evenimentul Istoric. Ieronim Budac, cu origini ardelene, a trăit o viață pe baza căreia s-ar putea scrie un scenariu veritabil de film „ca la Hollywood”.

Povestea sa începe în satul Oprea, comuna Cârtișoara, din actualul județ Sibiu, unde s-a născut într-o familie săracă și a rămas orfan de tată la numai 6 ani, urmând să fie crescut doar de mamă. În iarna anului 1914, la aproape 17 ani, a plecat în SUA, iar la 21 de ani s-a căsătorit tot cu o româncă și s-a stabilit în Chicago. Aici a început să prepare țuică pe care o vindea americanilor, numai că în 1920 în America începea Prohibiția, care interzicea fabricarea, comercializarea și consumul de alcool.

Acesta este momentul în care viața lui Ieronim se intersectează cu cea a cunoscutului mafiot Al Capone și devine șoferul acestuia, ducând foarte multe transporturi de alcool. În 1921 se întoarce în România împreună cu soția sa și rămâne în țară pentru trei ani, urmând ca perioada 1924 – 20 ianuarie 1925 să o petreacă din nou în SUA. În 1925 se întoarce în satul natal Cârtișoara, intră și în politică, ca mai apoi să ajungă și în vizorul Securității.

Descopreă povestea

Află cum a continuat viața sa din acest punct din revista Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro

Din noul număr Evenimentul Istoric afli și cine a fost singurul român botezat de Adolf Hitler și care a fost motivul pentru care Fuhrerul a făcut acest lucru. Propaganda germană a lui Joseph Goebbels l-a sfătuit pe Hitler să boteze copii ai etnicilor germani sosiți în Germania (regimul nazist era ateu, dar etnicii germani din afara Germaniei aveau o tradiție religioasă, catolică, evanghelică, deci trebuia ținut cont de ea pentru a-i atrage spre doctrina germană).

Hitler a botezat astfel primul copil german născut în tabara Hohenscwangau., aflată la granița cu Olanda. Părinții copilului erau ambii germani, Barbara Gaschler (căsătorită Stadler) și Mathias Stadler, însă mama era originară din Voivodeasa, Sucevița. Familia Stadler a ajuns la începutul anului 1940 în tabara germană Hochenschwangau, unde s-a și născut de altfel pe 25 aprilie 1941 micuțul Adolf Ernst Stadler.

Noi detalii inedite

O dată cu certificatul de naștere, mama sa a primit și un cadou consistent în bani de la Fuhrer. Botezul a fost unul catolic, pentru că germanii bucovineni erau catolici, spre deosebire de sași care erau evanghelici. Războiul a trecut, Reichul a căzut, iar mama și copiii s-au întors la Voivodeasa, Sucevița în Suceava. Femeia a ars certificatul de naștere eliberat de Reich și a făcut copilului ei acte românești pe numele Ernst Stadler.

Mai tarziu, Ernst Standler încearcă obținerea identității de la botez. Care a fost motivul pentru care acesta a dorit recuperarea identității, descoperiți din noul număr Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro

Bombardamentul de la 1 august 1943

Află cum au scos aviatorii români din luptă 169 de avioane americane din noul număr Evenimentul Istoric. Proiectul atacului american asupra regiunii petrolifere Ploieşti, cel mai lung raid aerian de bombardament întreprins până atunci de forţele aeriene ale S.U.A, a fost stabilit la Conferinţa de la Casablanca din 14-23 ianuarie 1943. Atunci Roosvelt, preşedintele S.U.A, Churchill, prim ministrul Marii Britanii şi Comitetul unificat al Şefilor de State Majore au hotărât viitoarele operaţii ale forţelor americane şi britanice, prin debarcarea în Sicilia.

Totodată, a fost aprobată şi operaţiunea aeriană „Tidal Wave” („Valul nimicitor”) de bombardare şi distrugere a zonei petrolifere Prahova- Ploieşti. Află detaliu cu detaliu ce presupunea operațiunea Tidal Wave, dar și cum au reușit aviatorii români să doboare 169 de avioane americane, din paginile revistei Evenimentul Istoric care poate fi achiziționată comandă online direct pe www.edituradecarte.ro dar și de la punctele de difuzare a presei.

Pentru toți cititorii interesați și pasionați de istorie, Evenimentul Istoric a lansat și canalul de youtube cu același numele pe care îl găsiți aici, canal pe care puteți urmări materiale video la fel de interesante ca cele prezentate în paginile revistei. Dacă vrei să colecționezi Evenimentul Istoric, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău.