International

Paradoxul lui Putin: Don al Donbasului sau țar al Crimeei?

Vladimir Putin Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, indiferent de motivul său principal – fie că este vorba de Rus’ Kievan, de o lume multipolară sau de viziuni de grandoare la nivelul lui Petru cel Mare – s-ar putea să se apropie de o răscruce. Ceea ce a început ca o „lovitură” de tip mafiot asupra Donbasului și a vastei sale bogății de resurse naturale, asemănătoare cu „Chicago Outfit” a lui Al Capone care a eliminat „Northside Gang” în masacrul de Sfântul Valentin din 1929, pune acum în pericol controlul strategic al Rusiei asupra Crimeei.

Aceasta este o opinie scrisă de către Jonathan Sweet, un colonel de armată în retragere, a servit 30 de ani ca ofițer de informații militare și
Mark Toth, un economist, istoric și antreprenor pensionat, care a lucrat în domeniul bancar, al asigurărilor, al publicațiilor și al comerțului global.

Ce va alege Vladimir Putin?

Cu excepția cazului în care nu este complet orb la acest lucru, Putin se confruntă cu o alegere dificilă: să-și restrângă atenția asupra Donbasului, astfel încât să poată continua să-și liniștească oligarhii prin cedarea teritoriului ucrainean și a resurselor naturale, sau să consolideze apărarea Moscovei în Crimeea și, prin extensie, să protejeze dominația Rusiei asupra Mării Negre. Din cauza pierderilor suferite în Ucraina, Rusia nu mai deține capacitatea militară de a le face pe amândouă, cel puțin pe termen scurt.

Numiți-l momentul „Capone versus Petru cel Mare” al lui Putin: un cartel sau un imperiu. Se pare că a devenit o chestiune de una sau alta – sau deloc, dacă Ucraina și Occidentul sunt victorioși. Până în prezent, stratagemele militare ale lui Putin în Ucraina, oricât de învechite ar fi, au fost dictate în primul rând de obiective de tip cartel: Preluarea Donbasului pentru a alimenta nevoia de grefă.

În ciuda afirmațiilor lui Vladimir Putin că războiul său are ca scop salvarea popoarelor vorbitoare de limbă rusă, în realitate, totul se referă la rezervele vaste de gaze naturale și la depozitele de minerale de pământuri rare din Donbas. Ucraina ocupă locul patru la nivel mondial în ceea ce privește valoarea totală evaluată a resurselor naturale, aproape 15 miliarde de dolari în producția anuală de dinainte de război și o valoare totală potențială neexploatată „de până la 7,5 trilioane de dolari”.

Această bogăție imensă în resurse naturale include cea mai mare rezervă de resurse recuperabile de pământuri rare din Europa, inclusiv ceriu, ytriu, lantan și neodim, care sunt folosite în producția de ecrane plate pentru televizoare, aliaje de aluminiu și magneziu, filtre radar, lentile de camere și magneți. Rezervele de gaze naturale ale Ucrainei, a doua ca mărime din Europa, a căror cea mai mare parte se află sub Donbas, reprezintă penultimul premiu dorit de Putin: peste 1.100 de miliarde de metri cubi.

Care este modul de acțiune al liderului de la Kremlin?

Modus operandi al lui Putin a fost întotdeauna centrat pe resursele naturale, în detrimentul investițiilor și dezvoltării de înaltă tehnologie. Am văzut acest lucru în dezvoltarea de către acesta a rutei maritime a Nordului și în dependența sa de economiile vest-europene pentru a aproviziona Rusia cu echipamente de înaltă tehnologie civilă și militară. Fiefurile de resurse naturale sunt ușor de distribuit capilor – și de reîmproprietărit, dacă este nevoie, dacă codurile de combinație umană pentru seifurile lor trebuie schimbate din cauza neloialității. Punctul orb al lui Putin în acest domeniu a fost evidențiat în încercarea sa eșuată de a folosi energia pentru a înarma iarna împotriva Ucrainei și a Europei.

Deocamdată, se pare că regiunea Donbas, inclusiv regiunile Donețk și Luhansk, reprezintă punctul zero din punct de vedere militar. Forțele rusești continuă atacurile asupra orașelor industriale și miniere mici, precum Bakhmut, Bilohorivka, Krasna Hora, Avdiivka și Vuhledar, acumulând mii de victime în acest proces.

Dacă ne reducem la modul de strategie centrat pe resursele naturale al lui Putin, acesta are sens în mod restrâns, chiar dacă este o rețetă pentru ca Rusia să piardă războiul. În viziunea mioapă a lui Putin, Donbasul, pe lângă faptul că este un mijloc de a-și răsplăti acoliții, este și o modalitate de a ademeni Turcia pentru a diviza Ankara de partenerii săi din NATO.

Războiul din Ucraina, necaz pentru unii, bucurie pentru alții

Gambitul economic al lui Putin este să exploateze rezervele de gaz și să construiască o conductă către Turcia pentru o eventuală distribuție globală. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pare dispus să își acopere pariurile, astfel încât, dacă Ucraina cade, Turcia ar fi „cea mai bună cale de redirecționare a livrărilor de gaz [rusesc] către Uniunea Europeană”, prin stabilirea țării ca un centru comercial regional.

Acest joc de putere este „clasic de gangster”, în genul lui Capone: Plătește „poliția” turcă a NATO pentru a se uita în altă parte în timp ce el și capii săi oligarhi își umplu buzunarele. Toată lumea câștigă, cu excepția bătăușilor de stradă ai Rusiei și a soldaților recrutați care mor în Donbas. Sau cel puțin așa vrea să creadă Putin.

Obsesia Kremlinului față de Donbas este o mișcare riscantă, deoarece lasă Crimeea vulnerabilă la o contraofensivă ucraineană. După cum apreciază corect generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, Crimeea este, din punct de vedere militar, un „teren decisiv”. Războiul din Ucraina va fi probabil câștigat sau pierdut în Peninsula Crimeea și nu în Donbas.

Rusia va fi slăbită, din punct de vedere strategic și geopolitic, dacă Moscova va pierde controlul asupra porturilor și aerodromurilor din Crimeea, care permit Kremlinului să domine regiunea Mării Negre. Aceste instalații militare sunt critice în ceea ce privește aprovizionarea forțelor terestre rusești din sudul Ucrainei ocupate și menținerea presiunii tactice asupra orașului portuar ucrainean Odessa. Pierderea Crimeii, mai ales dacă Ucraina ar deveni parte a NATO ar amenința, de asemenea, forțele rusești din Marea Azov și din jurul acesteia.

Câștigă pe o parte și pierde pe alta

În loc să acționeze decisiv pentru a atenua aceste amenințări în Crimeea, Putin continuă să acumuleze pierderi tactice în Donbas. De exemplu, generalul rus Valery Gerasimov a pierdut una dintre cele mai „de elită” unități rusești, Brigada 155 de infanterie navală, în apropiere de Vuhledar. Chiar și propagandiștii și milbloggeri ruși se întreabă acum în mod deschis dacă Kremlinul este capabil să lanseze o ofensivă de succes în Donbas, după ce au fost martori la videoclipuri care prezintă tancuri T-62 și vehicule de luptă pentru infanterie BMP aruncate în aer.

Suprasolicitată în Donbas, capacitatea Moscovei de a transfera rapid forțe în Crimeea este semnificativ redusă. De la începutul războiului, logistica a fost o slăbiciune continuă a Rusiei. Dacă va fi nevoie brusc de ele în Crimeea, forțele rusești vor fi vulnerabile la interdicție – o sarcină la care Ucraina este foarte eficientă cu sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS). Chiar și logisticienii lui Gerasimov au fost înlocuiți cu rezerviști și recruți mobilizați, iar incapacitatea lor de a îndeplini misiunea se va dovedi mult mai dezastruoasă, conform thehill.com.

Washingtonul și Occidentul par să simtă această oportunitate strategică în curs de dezvoltare. NATO inundă Ucraina cu sisteme de armament, inclusiv tancuri Leopard 2, bombe cu diametrul mic lansate de la sol și, posibil, avioane de vânătoare-bombardament, permițând operațiuni de arme combinate și o mai mare capacitate ofensivă. Ținta de pe spatele Crimeei devine tot mai mare, la fel ca și cea de pe spatele lui Putin însuși.

Deocamdată, în ciuda pierderilor care se acumulează, Putin continuă să întărească eșecul cu mai mulți oameni și echipamente în Donbas. El pare să nu țină cont de faptul că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky primește și el un vot și că generalii săi au probabil un eventual plan de a transforma Crimeea, alegoric vorbind, în propriul masacru de Sfântul Valentin al lui Putin în Piața Roșie.