Lifestyle

Un tânăr a scăpat de pușcărie, chiar dacă era acuzat că a băgat un om în mormânt

Un tânăr a scăpat de pușcărie, chiar dacă era acuzat că a băgat un om în mormânt

Nebănuite sunt căile legii, mai ales în România. Există precedente care sunt de obicei luate în considerație, în cazurile grave, precum moartea unui suflet de om. Și există situații când nu a murit nimeni, dar oamenii stau în închisoare, cu zilele și anii.

Un tânăr a scăpat de pușcărie, chiar dacă era acuzat că a băgat un om în mormânt

Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat, recent, pe Marian Teodor Țapoveț la 3 ani de pușcărie, dar cu suspendare, pentru lovituri cauzatoare de moarte. Oamenii legii ieșeni justifică sentința lor prin faptul că făptașul a fost în mijlocul unui scandal.

Decizia judecătorilor este mai mult decât surprinzătoare, șocantă de-a dreptul. Tânărul a scăpat de pușcărie, după ce a fost acuzat inițial, de către anchetatorii ieșeni, că a băgat un bărbat în mormânt. Și aceasta deoarece judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Marian Teodor Țapoveț, făptuitorul, la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare, pentru lovituri cauzatoare de moarte.

Instanța îl obligă pe inculpatul Marian Teodor Țapoveț să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi sau la Căminul de Pensionari „Sf. Paraschiva” din Iaşi. Admite în parte acţiunea promovată de părţile civile şi obligă inculpatul să le plătească acestora, în total, 15.000 de euro, cu titlu de daune morale”, au scris în motivația lor, magistrații ieșeni, citați de bzi.

Procesul lui Marian Teodor Țapoveț, în vârstă de 21 de ani, a avut prima înfățișare pe data de 3 noiembrie 2020. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași l-au trimis în judecată sub acuzația de lovituri cauzatoare de moarte.

Tragedie la care oamenii legii ridică din umeri

Povestea tragică este redată în informările aflate la dosarul de caz. Întâmplarea îi lasă impasibili, dar și indiferenți pe oamenii legii, care nu fac altceva decât să ridice din umeri, în sensul …”asta e...”.

Într-o altercație, care a avut loc, aproape de centrul Iașiului, în plină stradă, persoana vătămată a decedat. Și contextul, precum și împrejurările incidentului, sunt redate în amănunt.

În ziua de 7 septembrie 2020, în jurul orei 11.30, în timp ce se afla pe bulevardul Independenţei, în apropiere de sediul UMF Iaşi, pe fondul unui conflict spontan, fiind sub stăpânirea unei puternice tulburări provocate de persoana vătămată care, inițial, i-a adus injurii, după care a încercat să-l agreseze fizic pe inculpat, i-a aplicat acestuia două lovituri cu pumnul în zona feţei, lovituri în urma cărora persoana vătămată a căzut cu capul de trotuar, provocându-i o hemoragie meningeală, contuzie cerebrală cu fractură craniană, în evoluţia căreia a survenit o bronhopneumonie şi care au dus la decesul persoanei vătămate, pe 16 septembrie 2020”.

Și tot anchetatorii ieșeni au precizat, ca o completare, la cele scrise anterior, concluziile raportului medico-legal de necropsie:

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie, s-a stabilit că moartea victimei a fost violentă, fiind datorată hemoragiei meningeale, contuziei cerebrale cu fractură craniană, în evoluţia căreia a survenit o bronhopneumonie iar leziunile s-au putut produce prin lovire şi cădere pe acelaşi plan, iar între leziunile constatate şi deces există legătură indirectă de cauzalitate”.

Făptașul și-a recunoscut vina

Autoritățile ieșene au fost anunțate de incidenul din plină stradă, printr-un apel la 112. La fața locului a ajuns, la scurt timp, un echipaj medical, care a transportat victima la spital.

Medicii au încercat să îi salveze viața bărbatului de 64 de ani, dar nu au mai reușit. Loviturile primite nu erau compatibile cu viața. Prin urmare, victima a decedat, după numai câteva zile de la nefericitul conflict.

Vinovat de această situație s-a dovedit a fi Marian Teodor Tapoveț, în vârstă de numai 19 ani. Marian Teodor Tapoveț, acuzat că l-a lovit pe ieșean, a fost dus la audieri. După declarațiile date de acesta și de către martori, procurorii ieșeni au ajuns la concluzia că puștiul de 19 ani a fost provocat de victimă, care l-a înjurat și a încercat să îl lovească.

Acum, însă, tânărul ieșean a scăpat de pușcărie, chiar dacă anterior a fost acuzat că a băgat un om în mormânt.