Actual

Decizia Autorității Navale Române care intră în vigoare din această noapte. Navele sub pavilion rusesc, interzise în porturi

nave

Printre ultimele sancțiuni aplicate Rusiei ducă ce a invadat Ucraina se numără și interzicerea accesului navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile Uniunii Europene. Astfel, măsura care se va aplica în toate țările UE, va intra în vigoare la noi în țară începând cu această noapte. Excepțiile de nave care vor avea în continuare acces.

Navele sub pavilion rusesc, inclusiv iahturi sau alte ambarcațiuni de agrement nu vor mai putea acosta la noi în țară!

Măsura Autorității Navale Române intră în vigoare de la miezul nopții, și face referire la toate porturile românești, fie că vorbim de cele de la Marea Neagră sau de pe Dunăre. De această măsură nu scapă nici navele de agrement precum iahturile, și nici cele care și-au schimbat înmatricularea în Rusia, după 24 februarie 2022, data la care a început războiul din țara vecină.

Vor exista însă și excepții: navele care au nevoie de asistență umanitară sau care transportă metale prețioase, cărbune, medicamente, grâu, gaze naturale și petrol, dacă acestea sunt destinate unor state din Uniunea Europeană.

Potrivit autorităților române, în acest moment sunt mai multe nave sub pavilion Rusia în Portului Constanța, dar toate sunt încărcate cu bunuri alimentare sau cu produse destinate sistemului energetic și astfel vor avea acces în dane.

Măsura face parte din cel de al șaselea pachet de sancțiuni economice adresate Rusiei!

Printre sancțiuni se numără interzicerea importurilor de cărbune din Federația Rusă, sancționarea suplimentară a unor bănci din Rusia, interzicerea accesului navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile UE, precum și interdicții suplimentare de export spre Federația Rusă a unor componente esențiale precum semiconductorii.

Această interdicție va limita drastic opțiunile pentru industria rusă de a obține bunuri cheie:

„Peste 40 de țări aplică astfel de sancțiuni. Să luăm o poziție clară nu este crucial doar pentru noi în Europa, ci și pentru restul lumii. O poziție clară împotriva războiului lui Putin. O poziție clară împotriva masacrului civililor. Și o poziție clară împotriva încălcării principiilor fundamentale ale ordinii mondiale”, a declarat președinta Comisiei Europene.