Economic

Declarația surprinzătoare a directorului FMI, Kristalina Georgieva, despre România

Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că pandemia de coronavirus creează pagube economice la nivel global la o scară nemaiîntâlnită de mai mult de un secol. România ar putea avea totuși anul acesta o creștere economică, estimează experții Băncii Mondiale.

Pandemia de coronavirus va provoca cele mai dure consecințe economice pe plan mondial de la Marea criză economică de la începutul anilor ’30, declară directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

Ea spune că 170 din cele 189 de țări membre ale FMI vor înregistra o reducere a venitului pe cap de locuitor. Într-un discurs rostit înainte de reuniunea de primăvară a instituției financiare, Kristalina Georgieva a estimat că economia mondială va înregistra o relansare parțială anul viitor. Condiția este ca situația să se amelioreze în al doilea trimestru al acestui an pentru ca măsurile de izolare a populației să poate fi ridicate pentru a permite reluarea activității; și Banca Mondială spune că se va înregistra o scădere economică anul acesta, urmată de o creştere anul viitor.

România ar putea avea totuşi în acest an o creștere economică, estimează experții Băncii Mondiale. Potrivit prognozei de primăvară a instituției financiare, creșterea ar fi de 0,3%, față de 3,8 cât era previziunea inițială. Riscul de recesiune rămâne însă ridicat, în funcție de durata crizei provocate de pandemie.