Economic

Deficitul bugetar a înregistrat o creștere semnificativă. Suma este de 1,7 ori mai mare decât anul trecut

Deficit bugetar, sursa foto stiridecluj
sursa foto: stiridecluj

Deficitul bugetar a înregistrat o creștere semnificativă. Acesta a ajuns la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an. Suma reprezintă 1,67% din Produsul Intern Brut (PIB). Această cifră este în creștere cu 1,7 ori în comparație cu un deficit negativ de 17,04 miliarde de lei, echivalent cu 1,07% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, conform informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor.

Analizând evoluția deficitului bugetar, observăm că după prima lună din acest an acesta a fost de 7,89 miliarde de lei, adică 0,45% din PIB. Astfel, în luna februarie, deficitul bugetar a crescut de aproape trei ori față de luna precedentă.

Deficitul bugetar a ajuns la 28,99 miliarde de lei în primele 2 luni ale anului

„Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB, faţă de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor două luni ale anului 2023″, precizează sursa citată.

În primele două luni ale anului 2024, veniturile totale au înregistrat o creștere semnificativă. Acestea au atins suma de 86,67 miliarde de lei. Se observă astfel o creștere de 17,2% în comparație cu aceeași perioadă din anul anterior. Această creștere a fost susținută în principal de încasările din contribuții de asigurări, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii și accize.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 115,66 miliarde de lei. Adică creștere nominală de 27,1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Raportate ca procent din PIB, cheltuielile din anul 2024 au crescut cu un punct procentual față de aceeași perioadă din anul 2023. Acestea au ajuns la 6,7% din PIB.

În ceea ce privește veniturile, încasările din impozitul pe salarii și venit au însumat 7,74 miliarde de lei. Astfel, s-a înregistrat o creștere de 8,1% față de anul anterior. Veniturile din impozitul pe salarii au cunoscut o creștere semnificativă de 23,6%, influențată de modificările legislative și majorările salariale.

Contribuțiile de asigurări au totalizat 30,23 miliarde de lei, reflectând o creștere de 25,4% față de anul precedent. Aceste încasări au fost influențate pozitiv de modificările legislative și majorările salariale. Ele au fost afectate de restituirea sumelor reținute cu titlul de CASS din veniturile din pensii.

Au crescut și cheltuielile

În ceea ce privește cheltuielile:

-cele de personal au crescut cu 19,9%, ajungând la 24,19 miliarde de lei;

-cheltuielile cu bunuri și servicii au înregistrat o creștere de 25,5%, ajungând la 14,39 miliarde de lei.

-cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 11,8%, în principal datorită majorării punctului de pensie și a îndemnizației sociale pentru pensionari.

-cheltuielile pentru investiții au fost semnificativ mai mari în acest an, ajungând la 17,1 miliarde de lei, fiind de peste două ori mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

Bugetul pentru acest an vizează un deficit în scădere la 5% din PIB, comparativ cu 5,68% din PIB înregistrat în 2023, scrie Agerpres.