Info Actual

Info Actual > Economic > Degradare profundă a finanțelor publice, avertizare Standard & Poors
Economic

Degradare profundă a finanțelor publice, avertizare Standard & Poors

Degradare profundă a finanțelor publice, avertizare Standard & Poors

Avertismente ale agenției Standard & Poors privind scăderea ratingului de țară

Degradare profundă a finanțelor publice, avertizează Standard & Poors într-un anunâ de ultimă oră. Agenția Standard & Poor’s avertizează că unele din cele mai mari economii ale lumii ar putea să sufere în curând o retrogradare a ratingunui suveran în cel de al doilea val global de revizuiri.

 

Finanțarea sistemelor de sănătate destabilizează finanțele pubice

Potrivit agenției, costul colosal al susținerii sistemelor de sănătate și al firmelor afectate de epidemia de coronavirus a degradat profund finanțele publice în numeroase țări.

Așa cum se știe, Agenția Standard & Poor’s a retrogradat deja sau a revizuit perspectiva de rating pentru aproape 60 de țări, însă doar câteva dintre acestea au fost state bogate, care aveau un rating ridicat. Acest lucru ar putea să se schimbe în condițiile în care unele dintre aceste state au acumulat datorii de până la 20% din PIB, o schimbare care în mod normal ar fi durat patru sau cinci ani.

 

Statele amenințate cu revizuirea ratingului de țară

Peste 30 de țări au o perspectivă negativă, ceea ce în majoritatea cazurilor conduce la o retrogradare. Printre acestea se numără: Australia, Italia, Spania și Mexic.

 

România are, pentru moment, un rating favorabil

România beneficiază de un rating favorabil investițiilor, acesta situându-se însă cu numai o treaptă peste calificativul ‘nerecomandat’. Perspectiva de rating este însă negativă. Cu toate acestea ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a declarat recent că se așteaptă ca Agenția Standard & Poor’s să păstreze ratingul României în decembrie, când se va face o revizuire a calificativelor.