Actual

Deputații au luat în vizor concediile medicale. Intră pe fir și poliția

Deputații au luat în vizor concediile medicale. Intră pe fir și poliția
Foto: infoactual.ro

Noua șefă a Comisiei de muncă a PNL, deputata Raluca Turcan, a depus săptămâna trecută un proiect de lege care prevede verificarea la domiciliu a angajaților care beneficiază de concedii medicale.

Conform propunerii legislative înaintate de deputalul liberal Raluca Turcan, angajații care nu vor indica unde se află în concediu medical și nici nu vor permit verificarea în locația respectivă nu vor putea neficia de banii de concediu.

Argumentul invocat de noua șefă a Comisiei de muncă a PNL a fost că, doar în primele două luni de la începutul anului au fost solicitate deja sume însumând aproximativ 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale. Potrivit fostului ministru al Muncii (decembrie 2020 – noiembrie 2021, în Guvernul Cîțu), până la 28.02.2023 se înregistraseră obligațiile restante de plată în valoare de 2,2 mliarde lei, în condițiile în care, prin Legea Bugetului de Stat pe 2023, bugetul total alocat este de 3,7 miliarde lei.

Soluții concrete pentru stoparea fraudelor

„Proiectul pe care l-am inițiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp și în condițiile stabilite prin lege. Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare/ locale”, a explicat Raluca Trucan.

Potrivit deputatului liberal, proiectul legislativ pe care l-a inițiat respectă drepturile și libertățile cetățenești garantate de Constituția României și nu încalcă inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului care beneficiază de concediu medical.

„Prin inițiativa legislativă propusă venim cu soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude introducând obligația persoanelor care intră în concediu medical (care nu sunt internate) pentru incapacitate temporară de muncă de a declara adresa la care vor fi pe perioada concediului și de a permite controlul în intervalul de timp declarat”, a precizat deputatul liberal.

Se taie banii pentru cei care nu respectă condițiile

Potrivit inițiatoarei proiectului, acesta va include și măsuri restrictive în cazul în care beneficiarii concediilor medicale nu respectă condițiile impuse de angajatori și asigurători: „Persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical. Trebuie să fim responsabili cu puținii bani pe care îi avem la dispoziție pentru plata concediilor medicale”, a explicat Raluca Turcan.

Fostul vicepremier susține că măsura este necesară pentru a garanta că se acordă concedii medicale doar persoanelor îndreptățite să beneficieze de ele: „Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a «chiuli» de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății. Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie”, a subliniat Raluca Turcan, citată de Profit.ro.