Lifestyle

Descoperă secretul bunăstării mintale: Centrul de psihoterapie gratuită care schimbă vieți

Psiholog, sursa foto bizbrasov.ro
sursa foto bizbrasov.ro

Prima unitate de psihoterapie gratuită din România, Centrul de Psihoterapie Socială Together for Humanity, și-a deschis porțile în București. Acesta este complet funcțional și își propune să ofere asistență psihiatrică adulților, adolescenților și copiilor proveniți din familii sărace și aflate în situații de risc din întreaga țară.

Centrul are acum șase terapeuți voluntari, dar în viitorul apropiat numărul acestora va crește la 30, ceea ce îi va permite să ofere consiliere psihiatrică atât în persoană, cât și online.

Psihoterapie gratuită

Asociația Together for Humanity a fondat Centrul de psihoterapie socială TFH, care oferă tratamente gratuite de psihoterapie individuală și de grup celor care se confruntă cu probleme psiho-emoționale și dificultăți financiare. În primele 24 de ore de la deschidere, centrul a primit 90 de solicitări de la persoane vulnerabile din București și din alte regiuni ale țării, care au cerut să facă terapie atât acolo, cât și online.

În plus, au fost primite 80 de cereri din partea psihologilor și psihoterapeuților, precum și 20 de cereri din partea celor interesați să lucreze ca voluntari în cadrul proiectului la disciplinele UX/UI, regie/filmare, administrație și secretariat. Aceste aplicații au fost trimise prin completarea formularului „Implică-te acum”, care a oferit șansa de a oferi muncă gratuită pentru întreprindere.

„Nu ne-am aşteptat la un interes atât de mare, încă de la primele ore de la deschidere, din partea oamenilor şi de o susţinere puternică din partea comunităţii de psihologi şi psihoterapeuti din România. Având în vedere că este în creştere numărul de români care se luptă cu probleme psiho-emoţionale, ne-am dorit să creăm un centru complet dotat, cu servicii profesionale şi cu o echipă solidă de experţi, la fel care orice alt cabinet de psihoterapie privat, dar care să asigure gratuit consultaţiile psihologice necesare pentru pentru cei mai vulnerabili dintre noi.

Conform ultimelor statistici, în România, 1 din 5 persoane este afectată de probleme de sănătate mintală, iar cel puţin 250.000 de români suferă de o boală psihică severă. Mai mult, se estimează că în curând afecţiunile psihice vor fi pe primul loc în ceea ce priveşte morbiditatea, depăşind cancerul şi bolile cardiovasculare.

Iar prin Centrul Social de Psihoterapie TFH ne propunem să tratăm şi să prevenim gratuit în egală măsură intensificarea şi apariţia daunelor psiho-emoţionale pentru tot mai mulţi români, care nu au resurse financiare, în condiţiile în care costul lunar pentru terapie poate fi de 500-1.000 lei în medie. Vrem să redăm, să restabilim şi să creştem şansele de promovare a stării de bunăstare mintală în societatea românească. Ne imaginăm o societate care acordă prioritate sănătăţii mintale, în care stigmatizarea este eradicată şi în care toată lumea are acces la terapie”, a declarat Răzvan Popa,  fondator şi preşedinte al Asociaţiei Together for Humanity.

Sesiunile se desfășoară atât față în față cât și online

Un grup de 30 de terapeuți va lucra în cadrul centrului de psihoterapie gratuită, care se află în cartierul Piața Romană din centrul Bucureștiului, pe strada Căderea Bastiliei nr. 17. Printre aceștia se numără membrii echipei de organizare Diana Vasile, Maria Anghelina, Florinela Rațiu, Ioana Botez și Cele Stojceski.

Acești terapeuți sunt calificați pentru a oferi ședințe de tratament în persoană și online pentru aproximativ 300 de pacienți în fiecare săptămână. Pentru ședințele de tratament individual pentru adulți, pentru ședințele de dezvoltare psiho-emoțională a copiilor și pentru ședințele de terapie de grup, unitatea dispune de spații special construite. Potrivit Mediafax, centrul este deschis de luni până vineri, între orele 9.00 și 18.00, iar sâmbăta, între orele 9.00 și 13.00.