Diverse

Descoperire istorică. O comoară nazistă îngropată în pământ polonez

Descoperire istorică. O comoară nazistă îngropată în pământ polonez
Wikipedia

Zece tone de aur nazist ar putea fi scoase la lumină de căutătorii de comori polonezi. Ei cred că tezaurul s-ar afla sub un palat în paragină din țara lor.

Căutările polonezilor care formează Fundația Podul Silezia au demarat în luna mai a anului trecut. Ei cred că aurul a fost ascuns sub palatul din satul Minkowskie, din secolul al XVIII-lea. Mai exact, grupul spune că această comoară a fost luată de la familiile germane bogate la ordinul lui Heinrich Himmler, șeful Schutzstaffel (SS), și îngropată sub o seră ca un cufăr de război pentru un viitor al patrulea Reich, potrivit The Telegraph.

Săptămâna aceasta, vânătorii de comori au anunțat că au primit permisiunea pentru a începe o etapă crucială a căutării. „Suntem încântați să împărtășim cu voi ultimul nostru permis, necesar pentru excavarea finală a zăcămintelor. Țineți minte data – 1 septembrie”, a spus membrul echipei Roman Furmaniak într-un mesaj postat pe YouTube.

Ce ar conține comoara

Polonezii cred că tezaurul urmărit conține bijuterii și alte obiecte de valoare, precum și aur, pe care aristocrația germană l-ar fi predat SS-ului pentru a o proteja de avansarea Armatei Roșii aproape de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceștia spun că au depistat locația comorii folosind un georadar, care a detectat o canistră sub o seră de la palatul din Minkowskie.

În mare parte, căutările comorii se bazează pe jurnalul unui ofițer Schutzstaffel și o hartă, documente ce au fost transmise din generație în generație în familia soldatului înainte de a îi fi predate.

De ce se crede că ar fi sub palat

Într-un fragment citat în relatările din presă, ofițerul scrie: „Draga mea Inge, îmi voi îndeplini sarcina, cu voia lui Dumnezeu. Unele transporturi au avut succes. Restul de 48 de cufere grele ale Reichsbank și toate cuferele de familie ți le încredințez prin prezenta. Numai tu știi unde se află. Dumnezeu să te ajute și să mă ajute să-mi îndeplinesc misiunea.”

Cu toate acestea, istoricul Guy Walters pune la îndoială povestea comorii, invocând inconsecvențe. Însă, totul va ieși la iveală pe 1 septembrie, când va avea loc dezgroparea comorii.