Lifestyle

Descoperiri fabuloase ale doctorului Mihai Niculescu. Moştenirea genetică influențată de ceea ce mâncăm?

Descoperiri fabuloase ale doctorului Mihai Niculescu. Moştenirea genetică influențată de ceea ce mâncăm?

Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează în aceste zile, online, primul Târg de Invenţii şi inovaţii în domeniul alimentar din România.

Așa cum spune și denumirea evenimentului, cu această ocazie vor fi prezentate cele mai recente descoperiri în domeniul nutritiei.

Ceea ce mâncăm poate influenţa moştenirea genetică

Dr. Mihai Niculescu, autorul celui mai complex studiu nutri-genetic la nivel mondial este expert în nutri-genomică şi doctor în Ştiinţe la University of North Carolina din Chapel Hill va prezenta ultimele descoperiri în domeniu.

Omul de știință studiază legătura dintre nutrienţi şi structura genetică a unui om, ioar concluziile sunt fabuloase. „Ceea ce mâncăm poate influenţa moştenirea genetică pe care o transmitem generaţiilor următoare. Iar structura genetică unui om influențează necesarul de nutrienţi” spune dr. Mihai Niculescu.

„Sunt multe rezultate interesante. Structura genetică afectează modul în care reacționăm la alimente, în două feluri, și anume prin variațiile genetice pe care le avem.

În al doilea rând, prin anumite modificări chimice și care sunt un domeniu foarte interesant de studiu și aceste caracteristici se pot transmite, de la o generație la alta.

Printre descoperirile la care am lucrat se numără faptul că acum știm de exemplu că acei copii care sunt obezi și care au risc de diabet zaharat de tip 2, au o anumită semnătură genetică și acest lucru ne poate face să îi putem clasifica la risc mare sau scăzut, încă înainte de a-și manifesta diabetul de tip 2.

În oameni s-a văzut că ceea ce mănâncă bunicii poate afecta starea de sănătate a nepoţilor. În studii pe animale s-a văzut că lucrul ăsta merge până la generaţia a treia sau a patra.

Această predicţie are putere numai în măsura în care nu există intervenţii nutriţionale (…) Comparativ cu alte populaţii, cred că suntem undeva pe la mijloc.

În realitate însă, românul se hrăneşte foarte deficitar în ceea ce noi numim micronutrienţi.

Noi am publicat anul trecut un studiu făcut în România pe indivizi obezi care încercau să scadă în greutate, aşa cum ştiau ei. Nu aveau supervizarea nutriţionistului sau a medicului  şi am constatat că aproape toţi 30 şi ceva de mictonutrienţi erau deficitari de exemplu, în vitamina D.

Doar un individ din aproape 200 de oameni obezi ajungea să aibă aportul zilnic recomandat de vitamina D.  Deficitele de micronutrienţi sunt foarte puternice în România în acest moment”, spune Mihai Niculescu,expert nutrigenomică, potrivit antena3.ro