Info Actual

Info Actual > Showbiz > Destinul tragic al unei actrițe INEGALABILE. O eșarfă i-a fost fatală
Showbiz

Destinul tragic al unei actrițe INEGALABILE. O eșarfă i-a fost fatală

Destinul tragic al unei actrițe INEGALABILE. O eșarfă i-a fost fatală

Destinul tragic al unei actrițe INEGALABILE. O eșarfă i-a fost fatală.

A rămas în memoria poporului român imaginea vie a Ecaterinei Teodoroiu. Dintr-o simplă figurantă a ajuns actrița principală, fiind aleasă dintre peste 200 de contracandidate.

Regizorul filmului „Ecaterina Teodoroiu”, Dinu Cocea, a ştiut imediat că ea este cea care va juca rolul principal. Printre aspirantele la rol s-au numărat actriţe deja cunoscute şi îndrăgite de publicul român. Aimée Iacobescu, Irina Petrescu sau Violeta Andrei nu l-au convins pe regizor.

Într-un interviu pentru „Jurnalul Național”, regizorul Dinu Cocea a povestit cum a ales-o pe Stela Furcovici să o joace pe Ecaterina Teodoroiu.

“M-am oprit la ea. Fără să o cunosc. O remarcasem într-o poză și am chemat-o la probă. Semăna foarte bine, temperamental, cu Ecaterina Teodoroiu, despre care mă documentasem un an întreg. Stela Furcovici nu era actriță, era «tinereancă». Eu am luat-o din tinerețe. La teatrul din Turda era figurantă…

A fost ca un argint viu. Nestatornică. Tonică. Explozivă. Un spirit de revoltă o frământa mereu. De-asta a și fost dată afară de la UNATC, unde era studentă la clasa actorului Dem Rădulescu. Pentru că nu s-a dus la orele de armată. N-a vrut. Și-atunci au dat-o afară din institut.

Destinul tragic al actriței Stela Furcovici, vedeta filmului "Ecaterina  Teodoroiu"

M-am dus la Ministerul Culturii să vorbesc cu directorul responsabil cu teatrele. I-am zis: «Uite-o, domne, pe Ecaterina Teodoroiu, premiul întâi pe țară a Uniunii Cineaștilor pentru interpretare. Premiu pentru cea mai bună actriță și… nu e actriță.

S-au dat câteva telefoane, s-au luat niște măsuri și… așa a primit Stela Furcovici statutul de actriță, care fusese până atunci doar o figurantă”, a povestit Dinu Cocea.

Au urmat, apoi, alte roluri importante în filme precum “Iancu Jianu, Haiducul” (1981) şi “Iancu Jianu, zapciul” (1980), unde a jucat alături de Adrian Pintea.

Drama actriței care a jucat-o pe "Ecaterina Teodoroiu", ucisă din cauza  unei eșarfe - Tabu

Americanii au vrut să-i dea un avans de 10.000 de dolari

Stela Furcovici a fost cu adevărat o actriță inconfundabilă. Talentul și frumusețea i-au fost remarcate, la un moment dat, de un impresar american pornit în căutare de talente unice, prin Europa.

 

„Ea trebuia să plece în America, pentru că au ales-o americanii tocmai pe ea din toţi actorii români. Asta după ce impresarul respectiv a avut un program intens de vizionare de filme româneşti timp de două săptămâni. În momentul în care a văzut-o a spus: «Asta e!». Dar ea nu era de găsit nici în Bucureşti, nici în Turda.

Plecase la munte cu iubitul. Două săptămâni şi-a prelungit şederea în România americanul pentru ea. Se gândea că poate nu e mulţumită de cei 10.000 de dolari oferiţi ca avans şi a spus că-i dă mai mulţi. Îi luase şi bilet de avion. Au căutat-o şi cu poliţia, dar tot n-au găsit-o…“, a mai spus Dinu Cocea.

A avut un sfârșit tragic

Din nefericire, Stela Furcovici s-a stins din viață într-un accident stupid. La 30 noiembrie 2000, cu aproape o lună înainte să împlinească 47 de ani, actriţa a fost implicată într-un accident de circulaţie pe una din străzile oraşului Turda.

A încercat să traverseze neregulamentar, se pare că eşarfa de la gîtul ei a fost prinsă de oglinda retrovizoare a unui autoturism, iar ea a fost trîntită la pămînt. Impactul a fost dur, Stela a suferit o fractură craniană şi, în drum spre spital, a murit în ambulanţă.