Economic

Dezastru iminent! Agricultura în faliment

Dezastru iminent! Agricultura în faliment! După ani buni cu producții agricole record susținute de vremea favrabilă și infuzie de capital, la prima schimbare a vremii, secetă extrenă, culturile însămânțate sunt la pământ. Nimeni, stat sau agricultori, poate cu mici excepții, nu s-a ocupat de dezvoltarea sistemului de irigații.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, trei milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă sunt deja compromise. În prezent, doar 10% din suprafața agricolă poate fi irigată și chiar și așa fermierii au făcut cereri doar pentru aproximativ 100.000 de hectare.

Ministrul Adrian Oros a promis cu puțin timp în urmă că agricultorii vor fi despăgubiți pentru pagubele făcute de secetă: ”Pentru cei care din nefericire nu sunt în suprafețele irigabile, cei care sunt afectaţi de această secetă pedologică, puternică şi extremă, nemaiîntâlnită în ultimii ani, am dat acel ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne prin care comisiile judeţene, comisiile locale pentru situaţii de urgenţă să consemneze toate pagubele produse de secetă, astfel încât să îi despăgubim; şi vreau să reamintesc, vor fi despăgubiţi pentru prima dată în ultimii zece ani”