Economic

Dezastru în turismul de la Cluj în vreme de pandemie. Numărul turiștilor a scăzut dramatic față de 2019!

Dezastru în turismul de la Cluj în vreme de pandemie. Numărul turiștilor a scăzut dramatic față de 2019!

Dezastru în turismul de la Cluj în vreme de pandemie. Numărul turiștilor a scăzut dramatic față de 2019! Numărul turiștilor a scăzut în județul Cluj cu 62% în 2020, față de 2019, din cauza pandemiei, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică. Experții spun că această criză a dezvăluit și o mare oportunitate, aceea de dezvoltare a turismului istoric și cultural.

Clujul a cunoscut o creștere accentuată a numărului de turiști după aderarea României la Uniunea Europeană. La această creștere au contribuit sporirea zborurilor ieftine, care leagă Clujul de marile aeroporturi europene, apariția unor festivaluri precum TIF, Untold, Electric Castle sau Jazz in the Park, dar și promovarea de care a beneficiat Transilvania din partea unor personalități precum principele Charles al Țării Galilor sau membrii familiei regale a României, informează RRA.

Dezastru în turismul de la Cluj în vreme de pandemie. Pandemia a dus la scăderea accentuată a numărului de turiști pentru că multe zboruri au fost anulate, la fel ca și multe dintre festivalurile clujene. Această criză ascunde și o oportunitate: este vorba de transformarea Transilvaniei într-o destinație care se bazează, într-o măsură mai mare, pe turismul istoric și cultural, spune decanul Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, Șerban Ţigănaș.

Şerban Ţigănaş: Combinația aceasta între valorile de peisaj, mă refer aici la natură, geografie și așa mai departe, cu cele culturale, dacă ele se leagă, creează o sinergie care ar putea să facă județul nostru, locurile acestea extrem de interesante, tocmai prin această suprapunere și combinație.

Există mai multe studii realizate de companii internaționale de consultanță care arată că turismul își va reveni treptat din a doua jumătate a anului.