Lifestyle

Dezbatere publică despre o nouă magistrală de metrou! Traseul M4 Gara de Nord – Gara Progresul

Dezbatere publică despre o nouă magistrală de metrou! Traseul M4 Gara de Nord – Gara Progresul
sursa foto hotnews

Primăria Capitalei are un nou plan Urbanistic Zonal care prevede traseul magistralei de metrou M4 – între Gara de Nord și Gara Progresul. Aceasta va avea 14 stații, pe o lungime de 10,8 km, și va ajunge de la Gara de Nord până în comuna Jilava.

Magistrala trece pe teritoriul a trei Sectoare 1, 5 și 4 plus Jilava, pe domeniul public și privat. Conform planșelor puse în dezbatere publică, pleacă de la Gara de Nord, pe strada Gării de Nord, parcurge intersecția cu strada Berzei, str.Vasile Pârvan, str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, trece prin fața Hotelului Merriott, Calea 13 Septembrie, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Șoseaua Viilor, Eroii revoluției, Șoseaua Giurgiului, la intersecția cu strada Bercenarului urmează strada care duce la Gara Progresul și ajunge cu ultima stație în fața Gării Progresul. 

Concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, obținut de HotNews.ro: „În ceea ce privește construcția Magistralei M4 București – secțiunea 1 Gara de Nord- Filaret, investiție inclusă pentru finanțare în PNRR, echipa de control a constatat că va fi practic imposibil că Metrorex SA să respecte calendarul orientativ pentru atingerea jaloanelor/țintelor programului de finanțare, în sensul în care nu va fi posibil ca în trimestrul 4 din anul 2022 să aibă loc semnarea contractelor pentru 50% din lucrări, prin derularea unor licitații deschise și concurențiale și prin obținerea autorizațiilor relevante. De asemenea, echipa de control a constatat faptul că, deși Metrorex SA a beneficiat de finanțarea necesară pentru a avea un proiect matur ce poate fi finanțat pentru implementare, în prezent este necesară actualizarea Studiului de Fezabilitate în vederea punerii în aplicare a finanțării din PNRR pentru construcția Magistralei M4: București- Secțiunea 1: Gara de Nord- Filaret, cu alocarea de fonduri suplimentare din bugetul Metrorex SA.”

Stațiile prevăzute

Licitația pentru primele șase stații încă nu a fost lansată, pe motiv că nu au fost emise toate avizele de la Primăria Capitalei.

Stația Gara de Nord

Stația Știrbei Vodă

Stația Bogdan Petriceicu Hașdeu

Stația Uranus

Stația George Rozorea

Stația Chirigiu

Stația Filaret

Stația Eroii Revoluției 2

Stația George Bacovia

Stația Toporași

Stația Nicolae Cajal

Stația Luică

Stația Giurgiului

Stația Progresul.

Stația Progresul și Depoul Progresul vor fi amplasate pe teritoriul comunei Jilava.

Pentru realizarea stației unui nou acces la stația Gara de Nord de impune relocarea monumentului Eroilor Ceferiști pentru stația Gara de Nord și este nevoie de cercetare arheologică și reamplasarea monumentului lui IG Duca.