Actual Diverse

Deși au stat în frig și fără apă caldă, sute de mii de români au primit facturi uriașe la întreținere

Deși au stat în frig și fără apă caldă, sute de mii de români au primit facturi uriașe la întreținere
youtube.com

În anul 2022, facturile la întreținere au explodat pentru cei racordați la sistemul centralizat de termoficare, chiar dacă mulți nu au beneficiat mereu de căldură și apă caldă din cauza lucrărilor de reabilitare sau avariilor.

Această problemă este și mai gravă în Capitală, având în vedere că, în ultimele două luni ale anului 2022, mii de blocuri nu au beneficiat de apă caldă sau căldură.

Astfel, mulți români s-au trezit cu facturi uriașe la întreținere cu toate că nu au avut apă caldă și căldură în parametri optimi. Printre aceștia, se regăsesc și sute de mii de bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire, care au îndurat frigul și, pentru a se spăla, au fost nevoiți să-și încălzească apa pe aragaz.

Ce facturi au primit bucureștenii în ultimele luni ale anului 2022

Chiar dacă în ultimele două luni mii de blocuri au fost fără apă caldă sau căldură, în 2022, scumpirile la energie au adus facturile multor români la prețuri greu de suportat.

De exemplu, În București, pentru un apartament cu două camere, fără apă caldă și căldură cel puțin jumătate din luna noiembrie 2022, oamenii au plătit la întreținere  între 400 și 500 de lei.

Iar, raportând facturile la luna noiembrie a anului 2021, reiese că oamenii trebuie să scoată din buzunar cu 37% la mulți bani.

În ceea ce privesc costurile cu termoficarea, acestea sunt cu 58% mai mari decât în ultimii doi ani, la gaz creșterea e de două ori și jumătate, iar la electricitate creșterea e de aproape cinci ori.

242 de milioane de lei pentru modernizarea a 30 de kilometri de reţea de termoficare

Potrivit unui anunț al primarului general al Bucureștiului, Nicușor Dan, primăria Capitalei a obţinut o finanţare nerambursabilă de 242 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, pentru modernizarea a 30 de kilometri de reţea de termoficare.

Potrivit lui Nicușor Dan, „suma reprezintă 85% din valoarea totală a lucrărilor, restul de 15% fiind din surse proprii. Au fost selectate pentru înscrierea în program patru din cele şapte obiective, cu o lungime totală a conductelor de 30 kilometri”.

Obiectivele pentru care Primăria Municipiului București a obținut cofinanțare

  • Magistrala 1 Sud – Pantelimon – 12 km – în lucru,
  • Magistrala II Sud Mihai Bravu – 9 km – în etapa de evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitaţiei,
  • Magistrala II – III Grozăveşti- 11 km – în lucru,
  • Magistrala Progresu Berceni – 7,8 km – în lucru.

În acest conext, primarul general al Capitalei a declarat: „În ceea ce priveşte celelalte trei obiective ale proiectului, două au fost executate în proporţie de 95%, iar ultimul se află în execuţie, cu un stadiu de realizare de 70% – şantierul deschis în zona Ferentari. Programul Termoficare este implementat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în perioada 2019 – 2027 şi este un program multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor”, citează capital.ro.