Economic

Dezvăluirea jurnalistului Dan Andronic: Contractul Complexului Energetic Oltenia cu OMV Petrom va fi reziliat

Dezvăluirea jurnalistului Dan Andronic: Contractul Complexului Energetic Oltenia cu OMV Petrom va fi reziliat
Infoactual/arhiva

Printr-o dezvăluire de ultimă oră, aflăm că actul juridic, respectiv contractul, care a făcut posibilă colaborarea Complexului Energetic Oltenia cu OMV Petrom, va fi reziliat. Cine a făcut această dezvăluire și mai multe amănunte, în cele ce urmează.

Dezvăluire de ultimă oră. Contractul Complexului Energetic Oltenia cu OMV Petrom va fi reziliat

Cunscutul jurnalist de top, Dan Andronic, este cel care a dezvăluit, în baza informațiilor pe care le deține, că, în scurt timp, va fi reziliat contractul Complexului Energetic Oltenia cu OMV Petrom.

Contractul încheiat între Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom pentru construirea a patru parcuri fotovoltaice va fi reziliat de către ministrul Energiei, Virgil Popescu. Anunțul a fost făcut, sâmbătă seară, de către jurnalistul cu experiență vastă Dan Andronic, ”Evenimentul Zilei”, în baza informațiilor pe care le deține, actualmente.

„Din informațiile mele, acest contract, al Complexului cu OMV Petrom va fi reziliat de Virgil Popescu. Motivele sunt multe, este un contract păgubos pentru compania de stat”, a spus Dan Andronic, potrivit Antena 3 CNN.

De ce au crescut facturile la energie

Presa televizată, dar și presa scrisă, inclusiv Infoactual, au dezvăluit de-al lungul timpului cauzele care au determinat creșterea uriașă a facturilor. Încă o cauză este dezvăluită acum, tot de media.

Concret, cronologic vorbind, despre Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom se știe că urmează să construiască patru parcuri fotovoltaice, investițiile necesare depășind 400 milioane de euro.

Complexul Energetic Oltenia a contractat o firmă de consultanță pentru a alege partenerul strategic cu care să se asocieze, iar acea firmă de consultanță îi aparţine fostului ministru al Energiei din Guvernul Cioloş: Vlad Grigorescu, potrivit opiniei jurnaliștilor de investigații, cu vastă experiență mediatică, precum Dan Andronic.

La începutul lui 2022, Complexul Energetic Oltenia a făcut o licitație de consultanță în valoare de 4,7 milioane de lei, unde s-a prezentat un singur ofertant, respectiv Pricewaterhouse Cooupers management consultans SRL. Firma respectivă a subcontractat însă compania fostul ministru al Energiei, ci anume Global Industrial Consult SRL. Firma de consultanță a ales ca partener în construcția parcurilor fotovoltaice pentru Complexul Energetic Oltenia compania austriacă OMV, prin contractul 288/09.02.2022.

Mergând pe firul acțiunilor, în luna mai a anului 2022, Complexul Energetic Oltenia a plătit și un alt contract de consultanță pentru implementarea parcurilor fotovoltaice pe depozitele de zgură și cenușă ale termocentralelor, a cărei valoare ajunge la circa 7 milioane de lei, care a fost câștigat de firma daneză Romboll.

Se pare că profitul din acest proiect cu parcuri fotovoltaice va fi împărțit în mod egal între OMV şi Complexul Energetic Oltenia, deşi iniţial se dorea ca profitul să fie împărțit 30% OMV și 70% CE Oltenia, potrivit presei.

Concluzie: Complexul Energetic Oltenia a plătit şi consultanţă pentru o afacere păguboasă, iar cetățenii români sunt cei care plătesc acum pierderile prin prețul mare al facturilor la curent, concluzionează, într-o singură frază, media.

Pe acest fundal a apărut și un element surpriză, vineri, când premierul României, Nicolae Ciucă, a cerut ca toate contractele de achizitii făcute de Complexul Energetic Oltenia să fie verificate.

„Doresc și dispun ca toate contractele de achiziție de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate”, a precizat, în contextul dat, premierul României.

Prin urmare logica jurnalistului Dan Andronic se corelează perfect cu informațiile adunate, una după alta, ceea ce va determina, într-adevăr, ca acest contract al Complexului cu OMV Petrom să fie reziliat, în condițiile în care acesta s-a dovedit a fi unul … deja ”păgubos”.