Diverse

Diana Şoşoacă, găsită vinovată de judecătorii ieşeni, dar a primit o pedeapsă blândă. Ce explicație au oamenii legii

Diana Şoşoacă, găsită vinovată de judecătorii ieşeni, dar a primit o pedeapsă blândă. Ce explicație au oamenii legii

Probleme cu legea ale familiei Şoşoacă sunt deja cunoscute. Zilele trecute, fiul a fost prins în trafic de oamenii legii, cu ”un pic” de alcoolemie, iar mama, Diana Șoșoacă se ceartă cu toată lumea care este dispusă, desigur.

Diana Şoşoacă, găsită vinovată de judecătorii ieşeni, dar a primit o pedeapsă blândă. Ce explicație au oamenii legii

Povestea de astăzi este despre mască. Senatoarea S.O.S. România, Diana Ivanovici Șoșoacă, a scăpat de plata unei amenzi de 1.000 de lei primită anterior, pentru că nu purta mască.

Judecătorii ieșeni nu au fost impresionați de pledoaria acesteia, în care a luat la rând diverse ipoteze vehiculate în spațiul public pe parcursul pandemiei. Ei au apreciat, la final, că Șoșoacă este vinovată, dar că un simplu avertisment este de ajuns.

Cum a decurs povestea

La începutul lui februarie anul trecut, senatoarea a fost amendată. Polițiștii i-au reproșat Dianei Șoșoacă faptul că nu purta mască într-un spațiu public. Mai exact, senatoarea se afla împreună cu soțul său, la o petrecere desfășurată în interiorul unui restaurant ieșean.

Cu mască sau fără mască

În acțiunea depusă la Judecătoria ieșeană, Diana Șoșoacă a afirmat că deține o adeverință medicală ce o exceptează de la purtatul măștii. De asemenea, Iașul se afla în acel moment în scenariul verde, restaurantele putând funcționa la o capacitate de 50%. Or, în seara respectivă în sala cu o capacitate de 200 de locuri s-ar fi aflat doar 10 persoane la două mese.

Șoșoacă a precizat că niciun polițist nu intrase în acea seară în restaurant, ea apreciind că a fost amendată pentru a fi intimidată la nivel politic. Ea a afirmat că „în timpul cântatului, plămânii au nevoie de aer, astfel că se realizează un efort fizic, care nu îți permite purtatul măștii”.

Demontarea argumentelor senatoarei de către ieșeni

Falsitatea acestui „argument” a fost demonstrată de mult de fizicieni și medici, moleculele de oxigen fiind pur și simplu prea mici pentru ca circulația lor să fie împiedicată în vreun fel de țesătura unei măști medicale, scrie ZdI.

Magistrații Judecătoriei nu au analizat niciunul dintre punctele lungii pledoarii a Dianei Șoșoacă, mai scrie presa locală. Judecătoria a decis, în încheierea motivată, că procesul-verbal întocmit de polițiști în cazul dat era perfect valabil, neputându-i-se aduce nicio critică.

Și Facebook, ca probă

Polițiștii nu avuseseră nevoie să intre în restaurant, chiar Șoșoacă fiind cea care postase pe internet un film din timpul evenimentului. Postarea pe Facebook a fost folosită ca probă la dosar, de către oamenii legii ieșeni.

Pe de altă parte, amenda nu era neapărat necesară. „Circumstanţele reale şi personale, în speţă participarea la un eveniment desfăşurat în interiorul restaurantului respectiv, fără purtarea măştii permit, în raport cu momentul desfăşurării evenimentului, şi a postării acestuia, o sancţiune moderată, în sensul înlocuirii sancţiunii cu sancţiunea avertismentului”, au apreciat judecătorii. Decizia Judecătoriei a fost menținută de Tribunal.

Foto: arhiva