Diverse

DIICOT: Două grupări de contrabandă și trafic de migranți desființate. Ce legături erau între ele

DIICOT: Două grupări de contrabandă și trafic de migranți desființate. Ce legături erau între ele

La data de 23.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 8 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată și trafic de migranți.

„În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2020, inculpații au constituit două grupuri infracționale organizate, care au acționat în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de „contrabandă calificată”, constând în introducerea în mod ilegal în România, peste frontiera de stat, prin zona verde adiacentă localității Bilca, din județul Suceava, a unor importante cantități de țigarete de proveniență extra-comunitară, în vederea valorificării”, se arată în comunicatul DIICOT remis joi.

În ceea ce privește structura și organizarea grupurilor infracționale, liderii acestora aveau rolul de a organiza preluarea țigaretelor furnizate de segmentul ucrainean al grupului infracțional, de a ține legătura cu aceștia din urmă, de a scoate țigaretele din zona de frontieră, de a depozita țigaretele, de a transporta și de a valorifica, în final, țigaretele, sens în care coordonau activitatea celorlalți membri care acționau pe teritoriul României.

Alți membri ai grupărilor aveau rolul de a supraveghea căile de acces folosite de membrii care acționau pe teritoriul Românei, de a coordona activitatea cărăușilor ucraineni și români în momentul predării, respectiv preluării peste graniță a țigaretelor, care erau ambalate în folie de culoare neagră, prevăzute cu chingi speciale pentru a fi transportate în spate de cărăuși, până la mijloacele de transport folosite de membrii grupului infracțional organizat.

Pentru a comunica, de regulă, membrii grupurilor foloseau stații de emise-recepție și aplicații de mesagerie, iar convorbirile purtate erau scurte și codate, interlocutorii evitând să facă referire directă la activitatea infracțională desfășurată.

Preluau și grupuri de migranți afgani

Totodată, membrii grupărilor au preluat și grupuri de migranți afgani pe care i-au sprijinit în trecerea frauduloasă a frontierei din Ucraina către România.

La data de 23.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava efectuează un număr de 10 percheziții domiciliare în urma cărora au fost ridicate 7 autoturisme, un microbuz, 20.900 de lei, 11.600 de euro, 11.995 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară (24 de baxuri), 30 de telefoane mobile, 25 de cartele SIM, 21 de staţii emisie-recepţie, 2 binocluri, 351 de cutii cu materiale pirotehnice, 1 card de memorie, un dispozitiv de dirijare dronă, 43 de cordeline (hamuri) folosite pentru transportul coletelor cu ţigarete peste frontiera verde, 16 plăcuţe de înmatriculare (România, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia) precum şi mai multe înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.

La data de 24.11.2021, Tribunalul Suceava a dispus arestarea preventivă a unui număr de 4 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 4 inculpați.

La acțiune au participat polițiștii I.P.J. Suceava – S.I.C.E., Poliţiei Municipiului Suceava, I.P.J. Bacău-Serviciul Poliţiei Rutiere, Poliţia Municipiului Roman și polițiști de frontieră din cadrul S.T.P.F. Suceava și S.P.F. Siret.