Info Actual > Diverse > Video. DIICOT: O stradă din București, punct roşu pe harta traficului cu substanțe psihoactive. Au început perchezițiile
Diverse

Video. DIICOT: O stradă din București, punct roşu pe harta traficului cu substanțe psihoactive. Au început perchezițiile

Video. DIICOT: O stradă din București, punct roşu pe harta traficului cu substanțe psihoactive. Au început perchezițiile

Astăzi, procurorii D.I.I.C.O.T. și Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează 16 acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri și operațiuni cu substanțe psihoactive.

Procurorii D.I.I.C.O.T. împreună cu ofițerii de poliție judiciară vor pune în executare 199 mandate de percheziție domiciliară, urmând să fie conduse la audieri 169 de persoane.
Pericol social deosebit al traficului de droguri și operațiunilor cu substanțe psihoactive, precum și consecințele consumului unor astfel de substanțe fac din lupta împotriva acestui fenomen infracțional o prioritate instituțională.
Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal și crearea unui climat optim de siguranță a cetățenilor.

Procurorii DIICOT arată că zona străzii George Georgescu, din Sectorul 4 al Capitalei, a devenit „un adevărat punct roşu” pe harta traficului cu etnobotanice.

Miercuri dimineaţă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au efectuat opt percheziţii domiciliare în Bucureşti, la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„În cauză s-a reţinut faptul că mai multe persoane au desfăşurat activităţi de comercializare de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive în zona străzii George Georgescu, cunoscută ca fiind un adevărat punct roşu pe harta traficului de astfel de substanţe din Capitală”, scrie în comunicatul DIICOT.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, 12 persoane.

69 de percheziţii domiciliare în mai multe județe

Tot miercuri, procurorii DIICOT au efectuat în mai multe judeţe 69 de percheziţii domiciliare, în cadrul a 12 dosare penale, la domiciliul unor persoane suspectate de săvârşirea unor infracţiuni din sfera traficului de droguri.

La data de 24.11.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Arad împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO ARAD efectuează un număr de 35 de percheziții domiciliare, din care 2 la penitenciare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în comiterea de infracțiuni la regimul substanțelor stupefiante și psihoactive în formă continuată.
În fapt s-a reţinut că, în perioada martie-noiembrie 2021, un suspect, încarcerat în Penitenciarul Timișoara, a constituit un grup infracţional organizat împreună cu alţi 2 suspecți, în vederea săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc şi operaţiuni cu produse susceptibile să aibă efecte psihoactive, grup la care au aderat mai multe persoane.
În cadrul grupului, doi dintre suspecţi au avut rolul de lideri, ocupându-se de organizarea, conducerea şi controlul activităţii infracţionale de trafic de droguri de risc și mare risc şi operaţiuni cu produse susceptibile să aibă efecte psihoactive, procurarea de substanțe interzise şi distribuirea acestora către palierele inferioare, aceştia fiind totodată şi cei care colectau banii proveniţi din activitatea ilicită.

De asemenea, o parte dintre membrii grupului (unul dintre acesta fiind încarcerat în Penitenciarul Botoșani) au sprijinit activitatea grupului prin furnizarea în mod direct de droguri de risc și mare risc iar alţi suspecţi au asigurat vânzarea drogurilor către diverse persoane de pe raza judeţelor Arad și Timiș.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 37 de persoane.