Diverse

Din ce motiv cel mai bun restaurant din lume își închide porțile. Meniul cu care a ajuns în vârful topului este fantastic

Din ce motiv cel mai bun restaurant din lume își închide porțile. Meniul cu care a ajuns în vârful topului este fantastic
Facebook Noma

Noma, desemnat cel mai bun restaurant din lume, situat în Copenhaga, își închide porțile. A ajuns în top având un meniu de-a dreptul fantastic. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Din ce motiv cel mai bun restaurant din lume își închide porțile. Meniul cu care a ajuns în vârful topului este unul fantastic

Bucătarul René Redzepi, din Copenhaga, spune că restaurantele fine la cel mai înalt nivel, cu orele sale epuizante și cultura intensă a locului de muncă, au atins un punct de ruptură: „Este nesustenabil”.

De la deschiderea sa, în urmă cu două decenii, Noma – restaurantul din Copenhaga care servește în prezent inimă de ren la grătar pe un pat de pin proaspăt și înghețată de șofran într-un bol de ceară de albine – a transformat restaurantele de calitate.

O nouă clasă globală de turiști gastronomici programează zboruri la clasa întâi și vacanțe întregi în jurul privilegiului de a plăti cel puțin 500 de dolari de persoană pentru meniul său de degustare cu mai multe feluri de mâncare.

Noma a ajuns în repetate rânduri în fruntea listelor cu cele mai bune restaurante din lume, iar creatorul său, René Redzepi, a fost salutat ca fiind cel mai strălucit și influent bucătar din epoca sa.

Cu toate acestea, patronul Redzepi a declarat pentru The New York Times (ediția de marți, 10 ianuarie 2023), că restaurantul se va închide pentru ”servicii regulate” abia la sfârșitul anului 2024.

Noma va deveni ulterior un laborator alimentar cu normă întreagă, dezvoltând noi feluri de mâncare și produse pentru operațiunea sa de comerț electronic, Noma Projects, iar sălile de mese vor fi deschise doar pentru pop-up-uri periodice. Rolul său va deveni ceva mai apropiat de cel de director de creație decât de bucătar.

Această mutare va trimite probabil unde de șoc în lumea culinară. Ca să o spunem în termeni de fotbal: Imaginați-vă că Manchester United a decis să închidă stadionul Old Trafford pentru fani, deși echipa va continua să joace.

Decizia vine în contextul în care Noma și multe alte restaurante de elită se confruntă cu o examinare amănunțită a modului în care tratează lucrătorii, mulți dintre ei plătiți prost sau deloc, care produc și servesc aceste mâncăruri rafinate.

Redzepi a recunoscut de mult timp că este nevoie de ore istovitoare pentru a produce bucătăria restaurantului și a declarat că nu se pot face calculele pentru a compensa în mod echitabil aproape 100 de angajați, menținând în același timp standarde înalte, la prețuri pe care piața le va suporta.

„Trebuie să regândim complet industria”, a spus el. „Este pur și simplu prea greu și trebuie să lucrăm într-un mod diferit,” a mai spus inițiatorul ideii.