Actual Lifestyle

Directoarea Spitalului din Baia Mare, cu acte false, scapă de închisoare și e aproape iertată. Se creează un precedent

Directoarea Spitalului din Baia Mare, cu acte false, scapă de închisoare și e aproape iertată. Se creează un precedent

Fapta recunoscută, de obicei, este pe jumătate iertată. Dar, în cazul care urmează, vinovăția dovedită cu probe, de jure și de facto, a fost total ștearsă, ca și cum nici nu ar fi existat vreodată, după însușirea culpei.

Directoarea Spitalului din Baia Mare, cu acte false, scapă de închisoare și e aproape iertată. Se creează un precedent

Justiția americană se bazează pe precedente. Este foarte important un singur moment în care justiția decide altfel decât în practica judiciară și se creează imediat precedentul, de care vor profita și alții. Cazul Simonei Mihaela Cremene exact așa face, creează un precedent judiciar, în România.

În luna martie, a acestui an, au apărut și primele suspiciuni în legătură cu autenticitatea diplomei de licență a directoarei Spitalului Baia Mare. Polițiștii au descins atât la domiciliul acesteia, cât și la spital, și au ridicat mai multe documente.

Simona Mihaela Cremene a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției

Ca urmare a verificărilor făcute de oameni legii, aceștia au descoperit că directorul celui mai mare spital din județul Maramureș ocupase postul prin fraudă, diploma fiind una falsificată.  Sigur că pe parcursul anchetei, procurorii au solicitat inclusiv punctul de vedere al instituției care avea parafa pe diplomă.

Și mare le-a fost mirarea anchetatorilor când au descoperit că Simona era de fapt Simon, adică în loc de bărbatul titular de foaia de licență, cum indica numărul de identificare, apărea …o femeie.

Titularul actului, dar și rudele apropiate, au fost anchetați, unul după altul. Mergând pe firul poveștii, s-a putut concluziona că Simona Cremene era vinovată de infracțiunea de înșelăciune. Astfel, la începutul acestui an, ea a fost arestată, preventiv, până la judecarea cauzei, dar eliberată, ulterior, după ce a făcut uz de o prevedere legislativă ce i-a permis încheierea unui înțelegeri cu anchetatorii.

Cum a început povestea

Timp de doi ani a ocupat rolul de director al Spitalului din Baia Mare, pe bază de delegație. Ulterior, postul a fost scos la concurs. Și culmea ironiei, a exiatat un singur candidat și anume doar ea. Lista de acte necesare la dosar pentru evaluarea compatibilității ei cu funcția dată, ca și pregătire educațională, indica inclusiv existența diplomei de studii în management.

Ea a depus actele necesare la dosar, cu o singură excepție, diploma, în original. Responsabila de la secretariat a mărturisit la rândul ei anchetatorilor că doamna Cremene a promis că va aduce, într-o zi, și actul original. Dar ziua aceea nu a mai venit niciodată.

Anchetatorii pe fir și în afara firului

Anchetatorii au mers pe firul evenimentelor și au descoperit cazul de la A la Z. La sfârșitul lunii martie, Simona Cremene, director administrativ al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Baia Mare, a fost arestată preventiv pentru înșelăciune, fals și uz de fals.

Era acuzată de procurori, la acea vreme, că a ocupat funcția de director administrativ, prezentând o diplomă de licență falsă, atunci când a candidat pe postul scos la concurs, la începutul anului 2020.

Brusc, dintr-o dată, povestea a luată o întorsătură inexplicabilă din punct de vedere judiciar. Fosta directoare este eliberată din arestul preventiv. Simona Mihaela Cremene recunoaște acuzațiile și cere procurorilor încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Solicitarea i-a fost acceptată de Parchet.

În cadrul anchetei, ea a recunoscut că și-a editat singură diploma, utilizând diferite programe care pot fi găsite în internet. A modificat data de eliberare a diplomei și și-a trecut notele dorite, după bunul plac.

Dorința de a face studii a avut-o. Simona Cremene a urmat o perioadă de timp cursurile Facultății de Științe a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Dar nu a finalizat niciodată aceste studii, fiind exmatriculată în 2015.

O înțelegere cu beneficii creează un precedent

Simona Mihaela Cremene a demisionat din funcția de director administrativ al SJU Baia Mare, imediat ce a intrat în ancheta dată. Potrivit înțelegerii cu anchetatorii, ea a restituit și salariile încasate în perioada 2020-2022, respectiv 234.455 de lei. Perioada 2018-2020 nu a fost luată în calcul, pentru că a ocupat funcția pe bază de delegație, fără a uza de actele false.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost validat de Judecătoria Baia Mare pe 27 iunie a.c., însă hotărârea instanței nu este definitivă, aceasta putând fi contestată în termen de zece zile de la comunicare.

Ca urmare a recunoașterii vinovăției, prin acordul încheiat cu Parchetul, procurorii i-au stabilit Simonei Cremene o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare. Procurorii i-au interzis să mai ocupe o funcție publică, timp de cinci ani. Decizia include și  obligația ei de a respecta un program de supraveghere judiciară, timp de patru ani.

Funcție publică, în continuare

Ea este, în continuare, consilier județean, funcție pe care a ocupat-o inclusiv atunci când s-a aflat după gratii. Nu și-a depus demisia nici după ce instanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției.  Conducerea Consiliului Județean Maramureș a precizat că așteaptă o hotărâre definitivă a instanței, pentru a efectua modificări, în acest sens.

În ceea ce priveşte încetarea mandatului de consilier judeţean deţinut de Simona Cremene, acesta va înceta de drept, fără depunerea demisiei, odată cu dispunerea sentinţei ca fiind definitivă de către instanţă”, a declarat Ionel Bogdan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

La alegerile locale din 2020, Simona Mihaela Cremene a fost aleasă consilier judeţean din partea PMP.