Actual Diverse

Alertă! Atenție să nu cădeți victime e-mailuri-lor false. Au apărut mesaje cu datorii false la ANAF

Alertă! Atenție să nu cădeți victime e-mailuri-lor false. Au apărut mesaje cu datorii false la ANAF

Asistăm la un atac cibernetic, în România, la puțin timp după ce ANAF a anunțat că va porni în controale inopinante, mai ales la cei care nu și-au achitat impzitele datorate statului. Această capcană informațională îi vizează direct pe contribuabilii români.

Alertă! Atenție să nu cădeți victime e-mailuri-lor false. Au apărut mesaje cu datorii false la ANAF

Oameni legii români sunt în alertă, Un atac cibernetic de amploare îi vizează pe contribuabilii români. Aceștia sunt „înștiințați”, prin mesaje electronice, că au datorii la fisc.

O nouă fraudă informatică se propagă, de foarte puțin timp în România. Sunt trimise mesaje care anunță datorii la stat. Toate mesajele vin, aparent, de la organele statului, scrie retetesivedete.

ANAF Timișoara atenționează contribuabilii cu privire la emailuri false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că au plăți fiscale restante.

Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri, iar dacă au fost deschise să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut”, informează oficialii ANAF Timișoara.

Din păcate, nu este pentru prima dată când fiscul românesc este folosit pentru  un atac cibernetic. Anul trecut în luna octombrie, ANAF a emis o avertizare pentru utilizatorii săi atenționându-i că mailurile venite de la adresa [email protected] nu sunt altceva decât tentative de phishing.

Reprezentanții Direcției Naționale de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis un sfat, care ar fi bine să îl urmăm.

Înainte de a da curs oricăror invitații, utilizatorii trebuie să verifice mereu sursa mesajelor și să nu creadă orice mesaj venit pe mail, prin SMS, platforme de mesagerie sau rețele de socializare.

Un alt atac de tip phishing, tot în iunie

Cu puțin timp în urmă, un atac de aceeași natură, phishing, a dat bătăi de cap și fabricii Antibiotice din Iași. La jumătatea lunii iunie, reprezentanți ai fabricii ieșene au tras un semnal de alarmă, pentru a înștiința publicul larg că în mediul online cineva le folosește numele și brandul, pentru a obține câștiguri finanicare ilegale.

Compania Antibiotice Iaşi susţine că este supusă unui atac de tip phishing, imaginea şi numele societăţii fiind utilizate într-o campanie frauduloasă în care sunt promise premii în bani celor care completează online un chestionar.

Producătorul ieşean de medicamente Antibiotice a scris, pe site-ul companiei, că în social media circulă o campanie frauduloasă care implică imaginea şi numele companiei Antibiotice, pentru acordarea unei subvenţii de prevenire a unei epidemii.

Facem precizarea că Antibiotice nu are nicio legătură şi se delimitează ferm de această campanie, care este în fapt o tentativă de fraudă. Aşadar, avertizăm persoanele care primesc link-uri ce trimit spre «Antibiotice Iasi, subvenţie pentru prevenirea epidemiei» şi îndemnul de a completa un chestionar având ca recomensă suma de 2.000 lei, să NU acceseze link-ul şi să NU furnizeze date la cerere pentru a câştiga eventuale premii”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanţii Antibiotice Iaşi.

Foto: EVZ (deschidere)/ retesivedete/Facebook Antibiotice (interior)