Diverse

Doi agenți de informații chinezi și-au semnat sentința. La ce au recurs ca să obțină informații clasificate

Doi agenți de informații chinezi și-au semnat sentința. La ce au recurs ca să obțină informații clasificate

O poveste de spionaj care s-a terminat prost. He Guochun și Wang Zheng, doi agenți de informație chinezi au încercat să mituiască un angajat sub acoperire al guvernului SUA pentru a obține de la acesta informații clasificate. Chinezii vor avea mult de pătimit.

Suma pe care He Guochun și Wang Zheng au oferit-o angajatului guvernamental s-a ridicat la 61.000 de dolari în Bitcoin, sperând că vor obține informații secrete privind urmărirea penală a unei mari firme de telecomunicații chineze. Potrivit unei plângeri depus la Districtul de Est din New York, cei doi au crezut că l-au cooptat pe american pentru a lucra pentru guvernul chinez, dar nu s-au gândit niciodată că acesta era agent sub acoperire FBI.

Compania chineză nu a fost anunțată

Până în acest moment nu s-a spus numele companiei de telecomunicații, dar specialiștii susțin că ancheta se aseamănă cu ancheta americană a gigantului chinez Huawei, despre care procurorii federali spun că ar fi furat secrete comerciale de la companiile de tehnologie din SUA.

Totodată, se fac investigații pentru a se stabili dacă Huawei a indus în eroare băncile cu privire la operațiunile sale comerciale în Iran, sancționat de SUA.

Acuzați în alt proces

Aceeași chinezi i-au plătit totuși agentului FBI aproape 14.600 de dolari în bijuterii, transferuri bancare și numerar, dar pentru alte lucruri, care nu au nici o legătură cu firma de telecomunicații.

Potrivit informațiilor oferite de procurorul general al SUA, Merrick Garland, cei doi chinezi au mai fost luați la ochi și într-un alt caz, care implică șapte persoane din China care ar fi amenințat un rezident al SUA, sperând că se va întoarce în țara lor. „Departamentul de Justiție nu va tolera încercările vreunei puteri străine de a submina statul de drept pe care se bazează democrația noastră”, a declarat Garland, potrivit Business Insider.