Actual International

Serviciile secrete ale SUA, în maximă alertă. Există suspiciuni că Huawei spionează prin stâlpi

Serviciile secrete ale SUA, în maximă alertă. Există suspiciuni că Huawei spionează prin stâlpi
Twitter

Anchetă americană la nivelul companiei chinezești Huawei! Administrația Biden o investighează de teama ca nu cumva să capteze informații secrete și să le transmită apoi Chinei.

Temerea vine din cauza poziției echipamentelor SUA, aflate în apropierea unor depozite de rachete care ar putea implica riscuri de securitate. Turnurile celulare americane echipate cu echipamentul Huawei ar putea capta informaţii sensibile din baze militare şi depozite de rachete pe care compania le-ar putea transmite apoi Chinei, au spus două persoane familiare cu chestiunea, transmite Reuters.

Îngrijorările Statelor Unite ale Americii

Autorităţile sunt îngrijorate că Huawei ar putea obţine astfel date sensibile despre exerciţiile militare şi despre starea de pregătire a bazelor şi a personalului prin intermediul echipamentelor sale.

Ancheta este confidenţială şi implică securitatea naţională. Ea a fost deschisă de Departamentul de Comerţ la scurt timp după ce Joe Biden şi-a preluat mandatul la începutul anului trecut. Agenţia a citat Huawei în aprilie 2021, pentru a afla politica companiei privind partajarea datelor cu părţi străine pe care echipamentele sale le-ar putea capta de pe telefoane mobile, inclusiv mesaje şi date de geolocalizare, potrivit Reuters.

Poziția celor trei părți implicate

Departamentul de Comerţ a spus că nu poate „confirma sau infirma investigaţiile în curs”, susținând că protejarea siguranţei şi securităţii cetăţenilor americani împotriva colectării de informaţii maligne este vitală pentru protejarea economiei noastre şi a securităţii naţionale.

Huawei a negat cu fermitate acuzaţiile guvernului american că ar putea spiona clienţii americani şi ar reprezenta o ameninţare la securitatea naţională.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la acuzaţiile specific, însă într-o declaraţie trimisă prin e-mail, se spunea: „Guvernul SUA abuzează de conceptul de securitate naţională şi de puterea statului pentru a face tot posibilul pentru a suprima Huawei şi alte companii de telecomunicaţii chineze, fără a furniza nicio dovadă solidă că acestea constituie o ameninţare la securitatea SUA şi a altor ţări.”