Diverse

Doi pretinşi ziarişti turci, spioni ai Sovietelor. MEMORIA PRESEI SCRISE 

Doi pretinşi ziarişti turci, spioni ai Sovietelor. MEMORIA PRESEI SCRISE 

De-a lungul timpului, presa scrisă a consemnat cele mai interesante evenimente și tot felul de fapte diverse ce se întâmplau în țară. Guvernul și politicienii nu erau nici ei iertați de critică. O radiografie a vremurilor pe care azi o găsim în colecțiile ziarelor și revistelor arhivate. Memoria presei scrie va conta pentru orice generație.

Infoactual.ro începe un serial cu o selecție de știri care, uneori, o să vă arate că nu-i vorbă-n vânt că „istoria se repetă”.

Doi pretinşi ziarişti turci spioni ai Sovietelor

Curentul, martie 1929

„Arestarea spionilor, se crede ca aceştia sunt urmăriți şi de guvernul turcesc pentru atentatul contra lui Kemal Pașa
GALAŢI 27 FEBRUARIE. — In cursul acestei săptămâni organele siguranţei de aci au reuşit să descopere şi sa aresteze doi pretinşi ziarişti turci cari au sosit în localitate cu intenţia de a face spionaj in favoarea Sovietelor.
CINE SUNT ŞI CE URMĂREAU CEI DOI TURCI
Conduşii ambii la siguranţă s’a procedat la stabilirea identității acestor primul Mustafa Ferdi ziarist reporter dragoman in limba turcă şi franceză şi al doilea Osman Vast! ziarist. — După un scurt Istoric al trecutului lor cei doi arestaţi continuă prin declaraţiile lor a face mărturisiri complecte asupra scopului şi intenţiunilor prin vizita in ţara noastră. — Continuând afirmă că fiind prigoniţi din ţara lor pe motiv că sunt daţi ca complici ai atentatului asupra preşedintelui republicii Kemal Paşa au fugit din ţara lor punându se în serviciul străinilor. — In ţară aveau însărcinarea inspectoratului poliţienesc din Constantinopol pentru a cerceta la noi cine sunt oameni din România care au trimis bani prin Banca Marmorosch Blank pe adresa unei femei din Angora anume forma unor armeni prigoniţi din Angora. Al doilea punct de execuţie era să indice puncte militare al malurilor Dunărene. Ca Instrucţiuni aceştia aveau indicaţia de a se prezenta sărăcăcioși pentru a beneficia de ajutoare din partea populaţiei musulmane. Pentru executarea celor de mai sus ei afirmă că au avut o scrisoare adresată unui mare comerciant din localitate de origină armean anume Aznavorian. Prin această scrisoare urma să se introducă in administraţia, de unde să afle ce sume s’au trimis pentru mişcarea armeană din Turcia.
Turcii declară că in vederea executărilor planurilor militare a avut asupra sa o hartă militară de pânză, pe care a ars-o Înainte de s’a procedat la descinderea de la hotelul Athenée Palace . In ce priveşte calitatea de ziarist pe care a declarat-o la sosirea in ţară a făcut-o tocmai in vederea unui angajament şi a reuşit să scape cu mai multă uşurinţă de suspectările poliţiei.
ARESTAREA ŞI A UNEI ARTISTE DE VARIETEU
Odată cu arestarea acestor s’a mai procedat la o a treia arestare şi anume. Artista de varieteu Lily Rocambole cunoştea de multă vreme pe aceşti străini încă de la Constantinopole unde dealtfel au dat împreună câteva interesante lovituri printre care şi una asupra fiului ministrului de Justiţie din Turcia anume Sebet Nazim Bey-
CERCETĂRILE
In cursul zilei de eri s’au luat numeroase declaraţiuni dela diverse persoane marcante din localitate. Da asemenea d. Aznavorian a făcut declaraţiuni in legătură cu cele afirmate de către cei doi arestaţi.— Printre cele declarate de Aznavorian se deduce că întradevăr sau prezentat la biroul său cei doi arestaţi dar au totul altă intenţiune şi anume aceia de a căuta serviciu.
Cercetările în legătură cu această interesantă captură continuă cu asiduitate. Organele de siguranţă cred că se află pe urmele unor spioni sovietici, sosiţi în ţară cu atari intenţiuni. Pentru a se controla cele afirmate de Mustafa Trudi şi Osman Vasil siguranţa de aci va înainta în cursul zilei de astăzi pe cei doi la brigada siguranţei din Constanţa.
R. VOLBURA”